Tožilec za Mačka zahteva 12 let zapora

Sodnica Marjana Topolovec Dolinšek bo sodbo Branku Mačku izrekla jutri ob 9. uri.

Objavljeno
19. junij 2012 13.03
Posodobljeno
19. junij 2012 13.03
Primož Škerl, Celje
Primož Škerl, Celje

Celje - Jutri dopoldne bo sodnica Marjana Topolovec Dolinšek prebrala sodbo za Polzelana Branka Mačka, ki je oktobra 2009 na avtocesti pri Arji vasi povzročil smrt treh mladih Celjanov, potem ko je pijan vozil v napačno smer.

Pričakovati je, da bo kazenski senat v večji meri sledil tožilcu Ivanu Žaberlu - pridružila sta se mu tudi pravna pooblaščenca oškodovancev Franci Matoz in Drago Teržan - v zahtevi, naj obtoženi Branko Maček dobi najstrožjo možno kazen.

V tem primeru gre za 12 let zapora, pri čemer tožilec zanj ni našel olajševalnih okoliščin. Mačku še zamerijo, da se svojcem pokojnih ni opravičil, niti se pokesal. To je storil šele danes, v sklepni besedi, ko je še dejal, da ga jutri v sodni dvorani najbrž ne bo.

Obtoženi je v noči na drugi oktober imel veliko razlogov za veseljačenje. S prijatelji je proslavljal razvezo od nekdanje žene. Z najmanj 2,2 grama alkohola v kilogramu krvi se je v jutranjih urah napotil proti domačemu Bregu pri Polzeli, pri tem pa je - ne glede na psihiatrične ugotovitve o popolni odsotnosti zdravega razuma - očitno še bil spodoben razmišljati, kako bi se izognil policijskim patruljam, zato je nekaj pred peto uro zjutraj zapeljal na avtocesto.

A znašel se je na napačni strani. Obramba je napako sicer skušala pripisati zavajajoči usmerjevalni tabli, vendar je pijani voznik peljal tudi mimo vrste znakov za prepoved. Kot je sam dejal, se je napake zavedel šele ko so mu nasproti vozeči trobili in svetili.

Takrat je že bilo prepozno. S polno hitrostjo se je zaletel v vozilo, s katerim so se domov vračali Peter Kračun, Nataša Godec in Tjaša Koštomaj. Vsi so umrli na kraju nesreče, s težkimi poškodbami je preživela samo Jerneja Rošer.

Tožilec in pooblaščenca soglašajo, da je Maček takorekoč drvel naravnost v katastrofo. Sporna usmerjevalna tabla pred priključkom v Arji vasi po njihovem ni imela odločilnega pomena, saj gre za domačina, ki tam vsakodnevno vozi, obtoženemu pa zamerijo še odsotnost človeškega čuta, kajti izogibal se je odgovornosti in v postopku izpostavljal tragičnost svoje usode, ker da se mu je po tragediji življenje sesulo, v družbo pa se ne more več vključiti, kot prej.

Njegov zagovornik Damir Ivančič se glede pričakovanj sodbe ni izrekel, je pa opozoril na pomanjkljive postopke in nezakonite dokaze ter posvaril, da imamo pri nas katastrofalna prometni režim in cestno infrastrukturo.