Tožilka v primeru Mip: do takšnih dejanj bi morala biti ničelna toleranca

V petek bo znano, ali so Vojteh Volk, njegov sin marko in zet Martin Kovač, krivi zlorabe položaja in preslepitve konzorcija bank.

Objavljeno
14. februar 2017 18.58
Simona Fajfar
Simona Fajfar
Ljubljana – Sodnica Jasmina Javornik bo v petek razsodila, ali so trije lastniki in vodilni v nekdanjem sistemu Mip – kVojteh Volk, njegov sin Marko in zet Martin Kovač – krivi zlorabe položaja in preslepitve konzorcija bank. Tožilka Mateja Gončin je v sklepnem govoru zato, ker bi morali imeti nično toleranco za tovrstna dejanja, za vse tri zahtevala visoke kazni.

Po dolgotrajnem, skorajda leto in pol trajajočem sodnem procesu je sodnica Jasmina Javornik včeraj končala dokazni postopek, čeprav so vsi trije zagovorniki vse do zadnjega utemeljevali, da je nujno zaslišanje novih prič in pričanje računovodskega izvedenca. Toda tožilka Mateja Gončin je v zaključnem govoru opozorila, da so v dokaznem postopku vsem trem dokazali, da so krivi. Vojteh Volk je obtožen dveh kaznivih dejanj – zlorabe položaja in preslepitve konzorcija bank – saj je banka SID Mipu junija 2007 odobrila 4,5 milijona evrov namenskega posojila, Mip pa je polovico tega nakazal družbi Kolbis, ki je pol milijona evrov nakazala družbi Eurovit, ta pa ji je vrnila le 185.000 evrov. Pri tem je, je dejstva iz dokaznega postopka naštevala tožilka, šlo za fiktiven posel dobave sojinih tropin, posla, ki ga nikoli ni bilo.

V času, ko so vodilni Mipa zaprosili različne banke za kredit – skupaj za okoli sedem milijonov evrov –, so obtoženci vedeli, da je podjetje v težkem finančnem položaju in da kreditov ne bodo mogli vrniti. Banke so sicer vedele, da razmere v Mipu niso rožnate, saj je podjetje imelo že 14 milijonov evrov kreditov. Toda s preurejenimi bilancami v srbskem podjetju Kolbis, s prikritimi podatki in s posli, ki naj bi jih opravili z romunskim podjetjem Carnig, kamor naj bi selili znanje in tehnologijo za izdelavo mortadele in bi s tem odprli nove trge, so jih vodilni Mipa preslepili, in so odobrile nove kredite.

Brez olajševalnih okoliščin

Tožilka je za Vojteha Volka predlagala štiri leta in pol let zapora za prvo očitano dejanje, zlorabo položaja in pravic, ter tri leta zapora za preslepitev bank oziroma skupaj sedem let zapora. Obtoženi, je opozorila tožilka, je tudi nekritičen do storjenega kaznivega dejanja, saj je bilo dejanje storjeno premišljeno in z direktnim naklepom, obenem pa je delo izgubilo veliko ljudi. V Mipu in z njim povezanim hčerinskim podjetjem Pomurka je ostalo brez dela 500 ljudi. Za druga dva obtožena, Marka Volka in Martina Kovača, pa predlaga tri leta zapora.

»Ne vidim razloga, zakaj ne bi izrekli najvišje kazni,« je še opozorila tožilka, prepričana, da olajševalnih okoliščin ni, saj so obtoženi preslepili pet državnih bank, tako da je nastalo za skoraj sedem milijonov evrov škode. »Dejanje vseh treh je bilo usklajeno, premišljeno, naklepno,« je poudarila tožilka. Prepričana je, da bi tovrstna obsodba pomagala do večje pravne države in dostojnega življenja državljanov Slovenije, saj tovrstna kazniva dejanja vplivajo na življenjsko raven vseh prebivalcev Slovenije. Za vse obtožene je predlagala tudi odvzem premoženja v skupni vrednost 6,1 milijona evrov in petletno prepoved opravljanja poklica v družbah, kjer bi lahko izkoristili svoj vodilni položaj. »Nevarno je, da taka dejanja še ponovijo,« je dejala tožilka, ki je izpostavila, da je v teh kaznivih dejanjih šlo za koristoljubnost.

Zagovorniki obtoženih – naroka se je udeležil le Vojteh Volk – so v sklepnih govorih opozarjali, da tožilstvo obtoženim ni dokazalo krivde in da konzorcij bank nikakor ni bil zaveden. Banke so vedele, da je podjetje prezadolženo, vendar so pričakovale, da bodo s premostitvenim kreditom pridobili čas za iskanje strateškega partnerja. Opozarjali so, da so se banke odločale za kredit, ker so vedele, da je druga možnost stečaj. Obdolženi, so ponavljali njihovi zagovorniki, si niso nameravali karkoli prisvojiti.

Sojenje, ki se bo končalo v petek, ni edino, povezano z obtoženimi iz družine Volk. O zgodbi Mip se je začelo še eno sojenje, za drugo tožilstvo pripravlja obtožnico, v tretjem pa bo kmalu odločilo višje sodišče.