Tožilka Dragica Kotnik je že suspendirana

Generalni državni tožilec suspenz izreče tožilcu, ki je v kazenskem postopku.

Objavljeno
08. november 2013 20.45
Generalni državni tožilec Zvonko Fišer v Ljubljani, 28. maja 2013
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Višji tožilki Dragici Kotnik, proti kateri je pravnomočno uvedena preiskava zaradi domnevne zlorabe tožilskih pooblastil, je po naših neuradnih, a zanesljivih podatkih generalni državni tožilec Zvonko Fišer že izrekel začasno odstranitev iz tožilske službe.

Izrek suspenza je bil pričakovan, saj zakon o državnem tožilstvu v 93. členu določa, da mora generalni državni tožilec izreči suspenz tožilcu, proti kateremu je uveden kazenski postopek po uradni dolžnosti zaradi storitve kaznivega dejanja z zlorabo državnotožilske funkcije. Proti tožilki s specializiranega tožilstva namreč poteka preiskava zaradi dveh kaznivih dejanj zlorabe osebnih podatkov z zlorabo tožilske funkcije, za kar je zagroženo do pet let zapora, ker je medijem menda posredovala tožilski dokument, povezan z afero Baričevič.

Kotnikova se proti odločitvi o suspenzu v 15 dneh od prejetja odločbe lahko pritoži na državnotožilski svet, a pritožba ne zadrži izvršitve odločbe. Suspenz traja do dokončne odločitve pristojnega organa o razrešitvi tožilca. V času suspenza bo Kotnikova, ki je sicer že od srede maja na bolniški, prejemala polovico plače, ki bi jo prejemala, če bi delala. Glede na njeno izhodiščno plačo okrog 4400 evrov bruto bo polovica znašala približno 2200 evrov bruto na mesec.