Tožilka za Italijana predlagala dolgo ždenje za rešetkami

V ponedeljek bo znano, kakšno kazen bodo sodniki namenili roparjema lucijske poslovalnice Banke Koper.

Objavljeno
14. januar 2012 14.20
Iztok Umer, Koper
Iztok Umer, Koper

Koper - Tožilka Vanja Chiara Bažec je za 24-letnega Eugenia Russa predlagala 14 let in pet mesecev enotne zaporne kazni, za dve leti mlajšega Mattio Zambettija pa šest let in pet mesecev.

Italijanska roparja, doma iz Bergama, obtožnica bremeni več kaznivih dejanj: ropa, nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem in strelivom ter prikrivanja, Russa pa še poskusa umora, saj je med begom streljal na policijsko zasedo in pri tem ranil enega od policistov. Velik je bil tudi plen - iz banke sta odnesla približno četrt milijona evrov.

Okrožna državna tožilka je vztrajala, da ni verjeti zagovorom obtožencev, da sta nameravala v Sloveniji prebiti le nekaj dopustniških dni, za rop pa da sta se odločila zaradi finančne stiske.

Po tožilkinih besedah je bil avgustovski rop skrbno načrtovan. Po prijetju so pri obtoženima našli topografski zemljevid Slovenije z označeno potjo po istrskem zaledju, ki sta jo z ukradenim motorjem ubrala po bančnem ropu, pri sebi sta imela tudi beležnico z imeni krajev in njihovimi značilnostmi.

Tožilka je predlagala, da obtožencema za rop prisodijo po pet let zapora, za posest orožja po eno leto zapora in po pol leta zapora za prikrivanje v Italiji ukradenega motorja. Za Russa je za poskus umora policista predlagala osem let zapora.

Odvetnika Gorazd Gabrič in Bojan Pečnik, ki zagovarjata Zambettija, sta opozorila na poostrene varnostne ukrepe med sojenjem, ki da jih v slovenski sodni praksi še ni bilo (policijsko spremstvo, blokade prometa, navzočnost specialcev in nadzor iz helikopterja med prevozom obtožencev iz zaporov na sodišče in nazaj), kar naj bi bil neposreden poziv na linč.

Russov zagovornik Denis Zobarič pa je poskušal senat prepričati, da med begom pri srečanju s policijsko zasedo v Gažonu njegov klient ni streljal na policista in da ni šlo za poskus umora.

Izvedenec za balistiko Franc Sablič je z dopolnilnim mnenjem potrdil, da so streli iz avtomatske pištole škorpijon z razdalje 150 metrov lahko smrtnonosni, če krogla žrtev zadene v vitalni organ, Russo pa je proti policistu izstrelil štirikrat s približno tretjino krajše razdalje.

Obtoženca sta se znova opravičila in obžalovala svoja dejanja, Russo pa je pristavil, da ni hotel nikogar ubiti. Ko sta naletela na policijsko zasedo, je začel streljati - bil je prestrašen, hotel je le zbežati in čim prej priti domov.