Tožilka za Škoberneta predlaga osem let zapora

Poleg tega naj Milko Škoberne plača še 50.000 stranske denarne kazni. Sodba bo znana v ponedeljek.

Objavljeno
20. december 2013 11.31
Sojenje,Milko Škoberne, Ljubljana Slovenija 07.05.2013
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika

Ljubljana - »Ker je Milko Škoberne sodnik, je njegovo dejanje še toliko bolj zavrženo, zato sodišču predlagam, da ga obsodi na najvišjo predvideno kazen, to je na osem let zapora,« je po zaključni besedi na sojenju celjskemu sodniku dejala okrožna državna tožilka Blanka Žgajnar.

Še preden so stranke začele s svojimi sklepnimi besedami je obtoženi Škoberne sodnico Vladislavo Lunder obvestil, da je na Sodni svet RS podal predlog, naj državnemu zboru predlaga njeno razrešitev s sodniške funkcije. Prepričan je namreč, da mu je sodnica s tem, ko je v četrtek dvakrat zavrnila njegov predlog za zaslišanje dodatnih prič, predvsem Esada Ćehajića, Esada Ramića in Marjana Salobirja, kršila ustavno zagotovljeno pravico do obrambe. Predlagal je tudi, da naj se sodnica v nadaljevanju izloči iz postopka, saj da zaradi omenjene zahteve na sodni svet pri nadaljnjem postopku zagotovo ne bo mogla biti nepristranska.

Sodnica je po krajšem premoru predlog zavrgla, ob tem pa pojasnila, da omenjena zahteva, ki jo je na sodni svet podal Škoberne, ne more biti razlog za njeno pristranskost, s tem pa tudi za izločitev iz postopka.

Tožilstvo: »Gre za skrajno zavržena kazniva dejanja«

»Nobenega dvoma ni, da so vsa kazniva dejanja, očitana Milku Škobernetu dokazana,« je svojo zaključno besedo nato začela tožilka Blanka Žgajnar. Kot je poudarila, je Škoberne grobo zlorabil svoj položaj in z povsem napačnimi nameni opravil določena uradna dejanja.

Kazniva dejanja je storil kot uradna oseba, kot sodnik, ki mu je država zaupala, da odloča o usodi drugih ljudi, zato je njegovo še toliko bolj zavrženo. Prav zato je sodišču predlagala, naj ga obsodi na najvišjo možno kazen, ki je zakon predvideva za tovrstno kaznivo dejanje, to je na osem let zapora, poleg tega pa še na 50 tisoč evrov denarne kazni, odvzame pa naj se mu tudi denar, ki ga je dobil s podkupnino.

Spomnila je, da je Esad Ćehajić na glavni obravnavi sicer spremenil svojo zgodbo, ko je dejal, da denar ni bil namenjen za podkupovanje sodnika, pač pa za plačilo odvetnikov, vendar pa posnetki pogovorov, ki jih je naredila policija z uporabo prikritih ukrepov, dokazujejo ravno nasprotno, zato Ćehajiću seveda nihče ni verjel. Dodala je, da je Škoberne na sestanku na Hrvaškem zahteval denar rekoč, da lahko nekaj stori, vendarle pa bo to nekaj stalo. Kot je dejala, je res, da sta se po tem o denarju v glavnem pogovarjala Salobir in Ramić, vendar pa je bil Škoberne o vsem natančno in sprotno obveščen. Na koncu je sebe, predvsem pa druge vprašala, zakaj neki se je Ćehajić za svoje posle obrnil prav na Škoberneta in ne na koga drugega.

Obramba: »Obtoženemu so bile kršene ustavne pravice«

»Kot zagovornik sem hotel svojemu klientu zagotoviti pošteno in nepristransko sojenje, kar pa mi zaradi številnih okoliščin ni povsem uspelo,« je v zaključni besedi povedal Škobernetov zagovornik, odvetnik Tomaž Bromše. Kot je dejal je trikrat neuspešno predlagal izločitev sodnice Lundrove iz postopka, zato, da bi sodil nekdo, ki s celotno zadevo ni obremenjen. Dejstvo je, da je bil pripor za sodnika Škoberneta nezakonit in sodnica Lundrova je sodelovala pri tej odločitvi,« je dejal.

V odnosu do obtožnice se je vprašal, ali dejanja, ki jih očitajo Škobernetu res sodijo pred sodišče, ali pa ne morda pred kakšen disciplinski organ v pravosodju. Na koncu je izrazil prepričanje, da je sodba za Škoberneta znana že v naprej, kljub temu pa je prosil sodišče, da pred sprejemom končne odločitve temeljito pretehta vsako besedo, izrečeno v tem postopku.

Škoberne: »Že ko vstopim v stavbo, sem obsojen«

»Povsem jasno mi je, da sem v trenutku, ko vstopim v sodno stavbo že obsojen,« je na koncu povedal še obtoženi sodnik Škoberne, in to zaradi vmešavanja najvišjih ljudi v pravosodju v ta postopek.« Nato je še enkrat zavrnil vse očitke iz obtožnice in vnovič izpostavil, da mu je bila z zavrnitvijo zaslišanja dodatnih prič, kršena ustavna pravica do obrambe. Navrgel je še, da v domačem okolju ni izgubil ugleda, saj je ljudem jasno za kaj gre, »nasprotno moj ugled se je celo povečal, še celo ljudje, ki sem jih obsodil, me zdaj vabijo na pijačo.« Novinarjem pred sodno palačo pa je po koncu glavne obravnave vendarle zaupal, da sicer pričakuje oprostilno sodbo, čeprav je »realnost pač drugačna.«

Obtožen sprejmanja podkupnin

Tožilstvo sicer Škobernetu očita, da je kot sodnik v zameno za podkupnino odpravil pripor in mednarodno tiralico za nekdanjega lastnika nočnega lokala v Celju Ćehajića, osumljenca kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo in goljufijami. Škoberne, Ramić in Salobir naj bi od Čehajića najprej prejeli 9000, nato pa zahtevali še 50.000 evrov. A naj bi se Čehajić temu uprl ter vse tri prijavil. Policija je nato v tajnem policijskem postopku izvedla navidezno predajo podkupnine.