Tožilko je bilo po bombi strah sesti v avto

Matevž Zajc priznal, da je vrgel bombo, a le, da bi prestrašil upokojeno tožilko Jožico Boljte Brus. Napad bodo rekonstruirali.

Objavljeno
25. marec 2015 18.21
Sojenje,Matevž Zajc ,Ljubljana Slovenija 18.02.2015
Mihael Korsika, kronika
Mihael Korsika, kronika
Ljubljana – Na okrožnem sodišču v Ljubljani se je začela glavna obravnava zoper Matevža Zajca, ki je na dvorišče upokojene tožilke Jožice Boljte Brus vrgel ročno bombo. Sodišče je napovedalo rekonstrukcijo dogodka, ki bo pokazala, ali je Zajc lahko videl, da je v hiši prižgana luč.

Tri dni po tem, ko je 27-letni Matevž Zajc po 11 mesecih prišel iz zapora, je 15. septembra lani ob 22.30 na dvorišču družinske hiše upokojene tožilke Jožice Boljte Brus v Zadobravi odjeknila močna eksplozija. Boljte Brusova je bila v času napada pred hišo. Po eksploziji nihče v družini ni posumil, da je dobrih 10 metrov stran eksplodirala bomba, in so pomislili, da bi lahko počilo v bližnji vojašnici oziroma na avtocesti. Šele ko so videli, da je popolnoma uničeno zadnjo steklo avtomobila, se je upokojena tožilka z družino umaknila na varno v hišo in poklicala policijo. Po njihovem prihodu je izvedela, da je na njenem dvorišču eksplodirala ročna bomba.

Ker je obstajal sum, da je napad povezan z njenim nekdanjim delom, so kriminalisti začeli pregledovati njene primere, v travi nedaleč stran od hiše pa so med preiskavo našli neeksplodirano vojaško ročno bombo M-52, na kateri so bile biološke sledi. Ko so DNK primerjali z bazo podatkov, so hitro prišli na sled Zajcu.

Naročila za smrt tožilke ne bi izpolnil

»Priznavam, da sem po naročilu Mileta vrgel bombo na dvorišče. S tem sem želel meni neznano žensko le prestrašiti,« je svoj zagovor pred ljubljanskim okrožnim sodiščem začel Matevž Zajc.

Obtožnica mu očita tri kazniva dejanja, in sicer poskus uboja (predpisana kazen je od pet do petnajstih let zapora), povzročitev splošne nevarnosti (do pet let zapora) ter nedovoljeno proizvodnjo in promet orožja ali eksploziva (grozi mu od šest mesecev do pet le zapora).

V svojem nastopu je Zajc zavrnil očitke tožilstva, da je nameraval upokojeno državno tožilko ubiti. Po njegovih besedah je šele naslednji dan izvedel, na čigavo dvorišče je sploh vrgel bombo. »Če bi vedel za koga gre, tega ne bi naredil. Če bi se naročilo glasilo, naj nekoga ubijem, potem me danes ne bi bilo tukaj, saj tega ne bi naredil« je zatrdil.

Ponovil je svoj zagovor pred preiskovalnim sodnikom, da je ročne bombe, ki so pripadale pokojnemu očetu oziroma staremu očetu, našel v domači lopi. Odnesel jih je na bolšji sejem, kjer naj bi orožje odkupoval moški z imenom Mile, star okrog 45 let.

Ker so bile ročne bombe v slabem stanju, mu je po njegovih besedah zanje ponudil le po 40 evrov za kos. Ob tem mu je ponudil, tako Zajc, da mu lahko priskrbi službo na Žalah, če je pripravljen odvreči bombo na dvorišče neke ženske, ki naj bi jo želel Mile prestrašiti. O tem, kako se bombo aktivira, ga je poučil Mile, ki pa ga policisti do danes še niso našli.

Ko je prišel do hiše, je Zajc po lastnih besedah najprej prek odprtin v ograji preveril, ali je kdo doma. »Bilo je temno in ni bilo nobene luči. Bombe nisem vrgel na dvorišče, temveč sem jo spustil ob ograji na notranjo stran dvorišča. Šlo je za staro zarjavelo bombo. Pričakoval sem učinek močnejše petarde. Svoje dejanje globoko in iskreno obžalujem. Zelo mi je hudo, ker je v preiskavi zavrnila (Jožica Boljte Brus, op. a.) moje opravičilo. Na vprašanja danes nisem pripravljen odgovarjati,« je v svojem zagovoru še povedal Zajc.

Za njim je pred sodni senat kot oškodovanka stopila Jožica Boljte Brus, ki je bila v času eksplozije na cigareti pred vhodom v stanovanjsko hiši. Ponovila je, da Zajca, čeprav živi le poldrugi kilometer stran, ne pozna, niti njegove družine, prav tako z njim ni imela nobenega opravka kot tožilka.

Prepričana, da jo je bombaš lahko videl

»Spomnim se, da mi je ob eksploziji zašumelo v ušesih in da mi je še pol ure šumelo,« je povedala. Ob tem je kategorično zavrnila navedbe obtoženega, da je bila hiša v času napada v temi. »Ne spomnim se, ali je bila v vetrolovu prižgana luč. Bila je prižgana luč na hodniku in vrata so bila odprta. Ta svetloba pa se vidi tudi iz kraja, kjer je bilo eksplozivno telo odvrženo. Se 100-odstotno vidi, ker sem šla to preverit,« je zatrdila upokojena tožilka.

Da bi sodišče ugotovilo, kdo govori resnico, je okrožna sodnica Dejana Fekonja napovedala, da bodo na prizorišču napada izvedli rekonstrukcijo dogodka.

Zaradi napada je Boljte Brusova poiskala tudi pomoč osebnega zdravnika, ki ji je predpisal pomirjevala. »Nekaj časa so me tlačile more in sem se bala usesti v avtomobil, ker sem se bala bombe. Zato je on kriv. Njemu nisem storila nič slabega,« je povedala na sodišču.

Napad je po njenih besedah vplival tudi na njeno vsakdanje življenje, saj je morala sama in tudi preostali člani družine spremeniti način življenja. Zaradi varnosti se morajo izogibati rutinskim vsakodnevnim opravkom. Ko gredo na sprehod, tako ne hodijo vedno po isti poti. »Sin me je opozoril, naj ne pobiram časopisa pred hišo vedno ob isti uri,« je pojasnjevala Boljte Brusova. »Ne govorita o tem (otroka, op. a.), vendar jaz vem, da ju je strah,« je še dodala.

Eksplozija bombe je povzročila za nekaj tisoč evrov škode. Na avtomobilu upokojene tožilke je škoda znašala 1340 evrov, na hiši pa kar 4343 evrov, levji delež gre na račun poškodovane fasade in 200 evrov škode na sosedovi hiši, izhaja iz premoženjsko-pravnega zahtevka.