Tožilstvo meni, da se vodja sekte Happy, happy izogiba sodišču

Tožilka je za Špelo Peternel predlagala odreditev pripora, če ne dokaže, da je resnično bolna.

Objavljeno
08. januar 2016 17.08
mpi-trip
Jure Predanič
Jure Predanič
Ljubljana – Ponovno so na sodišču zaman čakali Špelo Peternel, vodjo sekte Happy, happy, ki naj bi več ljudi spretno ogoljufala za skoraj 1,8 milijona evrov. Tožilko Petro Vugrinec pa mineva potrpljenje, saj je sodišču predlagala, naj za obtoženo odredi pripor, če ta ne dokaže, da je resnično bolna.

Zagovornik Špele Peternel, odvetnik Ismet Mahmuljin, je sodišču pojasnjeval, da je svojo klientko videl le enkrat, ko je pri njem podpisala pooblastilo za zastopanje, sicer pa z njim komunicira izključno prek prijatelja Saniela Vranića. Ta mu je ponoči poslal SMS sporočilo, v katerem je pojasnil, da je Peternelova zbolela, zato je na sodišče ne bo.

Peternelova je sicer že sredi decembra, ko je sodišče razpisalo prvi predobravnavni narok, poslala le potrdilo, da je bila na kontrolnem pregledu v Zagrebu. Medtem je sodišču poslala zdravniško potrdilo, da je morala mirovati do 26. decembra.

Ker je kot obtožena in ko zastopnica pravne osebe Sina 5, centra za sprostitev in kvalitetno življenje, zoper katero prav tako teče kazenski postopek, prevzela vabilo na sodišče, je tožilka predlagala, naj v treh dneh predloži ustrezno zdravniško opravičilo, sicer pa naj sodišče zanjo odredi pripor, saj se očitno izogiba postopku.

Mahmuljin je pojasnil, da je Vraniću že pred obravnavo sporočil, naj Peternelova pošlje ustrezno dokazilo, sicer pa meni, da je na Hrvaškem, vabila pa dejansko prevzema njena mati, ki je za to sicer pooblaščena.

Da se očitno izogiba sodišču in da je tudi v civilnopravnem sporu, ki ga je sprožil zoper njo in družbo Sina 5, na sodišču niso dočakali, pa je povedal Janez Egart. Od nje namreč zahteva 100.000 evrov, kolikor ji je nakazal za delež v njenem podjetju, čeprav posla nato nista izpeljala. Egart pa očitno ni bil seznanjen, da je vmes tožbo že izgubil, kar je nato pojasnil odvetnik Mahmuljin, ki v tej zadevi zastopa pravno osebo. Vprašanje pa je, če bo kdo od Peternelove sploh dobil povrnjen denar, saj je po odvetnikovih besedah v osebnem stečaju.

Sodnica Jasmina Javornik je Peternelovi že poslala zahtevo, naj predloži ustrezno zdravniško opravičilo, narok pa je preložila na 2. februar.

O Peternelovi in njenih nenavadnih metodah zagotavljanja »fenomenalnih življenjskih rezultatov« z energetskimi treningi smo že večkrat pisali. Zoper njo teče več tožb, v katerih oškodovanci, ki so namesto fenomenalnih rezultatov in dobičkov ostali s prazno denarnico, terjajo nazaj svoje vložke v različne projekte. V skupini oziroma sekti, ki se je je prijelo ime Happy, happy (srečen, srečen, op. p.), so članom po njihovih besedah sicer med drugim svetovali, naj pozitivno mislijo in čim pogosteje ponavljajo besedi happy, happy.