Tožilstvo na zatožno klop spravilo odvetnika Davida Šego

Mariborskemu odvetniku očitajo, da stranki ni nakazal celotne odškodnine.

Objavljeno
19. oktober 2014 20.12
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Na zatožni klopi tukajšnjega sodišča se je znašel obtoženec, ki ima v sodni dvorani ponavadi drugačno vlogo. Zaradi suma izneverjenja je tožilstvo nanjo posadilo mariborskega odvetnika Davida Šego, ker po nekem gospodarskem sporu svoji stranki menda ni nakazal celotne odškodnine.

Predobravnavni narok je minil ekspresno. Višji državni tožilec Boris Marčič je sodišču predlagal, naj odvetnika Šego, če bi krivdo priznal, obsodi na štiri mesece pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta, poleg tega naj bi oškodovanki vrnil 656,28 evra. A Šega, ki je zoper obtožnico že vložil ugovor in se bo v procesu kajpak zastopal sam, je ponudbo zavrnil. »Zaenkrat ne,« je odgovoril na vprašanje sodnice Tanje Rot, kako se bo izrekel glede tožilčevega predloga.

Kaj natančno tožilec očita odvetniku, še ni povsem znano. Ker je Šega obtožbo poznal in razumel, je Marčič na predobravnavnem naroku ni predstavil, prebral jo bo na začetku sojenja, to bo 20. novembra. Neuradno pa je zgodba približno takšna: Šega je v nekem gospodarskem sporu zastopal oškodovanko oziroma njenega očeta. Tožbo je dobil in sodišče je poraženi stranki naložilo plačilo okrog 1800 evrov. Denar je romal na odvetnikov račun, ta pa celotnega zneska menda ni nakazal svoji stranki. Zase je zadržal omenjenih 656,28 evra.

Šega primera za medije ni hotel komentirati, toda iz njegovih pojasnil pred sodnico je bilo razbrati, da bi lahko šlo za poplačilo odvetniških stroškov. Za pričo je namreč predlagal odvetnika Janka Jermana starejšega, ki da je omenjeno stranko zastopal pred njim in bi lahko povedal, da tudi njemu ni poravnala stroškov zastopanja. Prav tako je predlagal zaslišanje svoje nekdanje pripravnice, ki bo razkrila, kako je potekala komunikacija z oškodovanko oziroma njenim očetom. »Z gospodom je problem. Ne ve, kaj bi rad,« je sodnici dejal Šega.

Tožilec je Šego obtožil kaznivega dejanja izneverjenja po tretjem odstavku 215. člena kazenskega zakonika v povezavi s prvim in drugim odstavkom istega člena. Iz njega izhaja, da se odvetnik, notar, skrbnik, izvršitelj ali stečajni upravitelj, ki izrabi pooblastilo za pridobitev premoženjske koristi sebi ali komu drugemu, kaznuje z zaporom do petih let.

David Šega se v medijsko odmevnih primerih ne pojavlja pogosto. Nazadnje je, denimo, zastopal nekdanjega šefa reševalcev v kopališču Pristan Kristijana Habjaniča, ki mu je tožilstvo naprtilo soodgovornost za utopitev šestletnika med šolskim plavalnim tečajem. Šega je nalogo uspešno opravil, saj je bil njegov klient na prvi stopnji oproščen.

Brskanje po arhivu razkrije tudi, da je 2007. zastopal moškega, ki je spolno zlorabljal pastorko in dobil devet let zapora, istega leta pa še Rudija Kotnika, roparja in morilca 76-letnega kmeta Cirila Bohinca iz Činžata pri Rušah. Zločinec si je prislužil dvajset let zapora.