Tožilstvo nad paroha Boškovića z obtožbo

Peranu Boškoviću obtožba očita oškodovanje Srbske pravoslavne cerkve pri gradnji kulturno-pastoralnega centra.

Objavljeno
06. julij 2015 20.05
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana - Sodna preiskava zoper paroha Perana Boškovića zaradi domnevnega oškodovanja Srbske pravoslavne cerkve v Ljubljani (SPC) in domnevne odtujitve 800.000 evrov zbranih sredstev za gradnjo kulturno-pastoralnega centra v Ljubljani je tožilstvu očitno ponudila dovolj dokazov, da je vložilo obtožbo.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so nam potrdili, da je bila obtožnica zoper Boškovića vložena 15. maja. Dodajajo, da še ni pravnomočna, saj se spis nahaja na Višjem sodišču v Ljubljani.

Poročali smo že, da je ljubljanska cerkvena občina na podlagi domnevno anonimnih prijav (sestavljalec očitkov naj bi bil Boškoviću sicer znan) junija pred tremi leti policiji posredovala kazensko ovadbo, ki je paroha SPC Perana Boškovića bremenila odtujitve 800.000 evrov zbranih sredstev za gradnjo župnijskega doma ob pravoslavni cerkvi na Prešernovi ulici v Ljubljani.

»Zamrznjena« hiša

Del donacij, ki jih je pravoslavna cerkev v Sloveniji prejela za začetek gradnje kulturno-pastoralnega centra za vernike, naj bi si bil namreč Bošković po trditvah ovaditelja prisvojil in si s tem denarjem v Gameljnah gradil stanovanjsko hišo. Boškoviću je sodišče že pred časom prepovedalo razpolagati s to hišo (v njej sicer lahko živi), saj naj bi jo bil gradil z delom denarja, namenjenega za center pravoslavnih vernikov, sklep o zavarovanju premoženjskopravnega zahtevka pa je še vedno v veljavi in je zavarovanje podaljšano do 20. novembra, so nam na naše vprašanje še odgovorili s sodišča.

Po podatkih Supervizorja je za gradnjo centra ob cerkvi Cirila in Metoda v Ljubljani urad za verske skupnosti nakazal SPC ljubljanski cerkveni občini 656.268 evrov, ministrstvo za kulturo slabih 36 tisoč evrov, donacije pa so prispevala tudi podjetja in številni posamezniki.

Paroha so ob prijavi oziroma vložitvi ovadbe odstavili z mesta starešine cerkve v Ljubljani, po vloženi ovadbi pa je že pred časom za javnost odločno zavrnil vse očitke in pojasnil, da je v hišo vložil 120.000 evrov lastnega denarja in najel 150.000 evrov kredita. Po njegovem mnenju je šlo pri ovadbi za napad zoper gradnjo centra in napad nanj osebno, novembra 2013 pa se je izvedelo tudi, da je vrh SPC umaknil kazensko ovadbo, ker da zanjo ni bilo nikakršne podlage ter da je »nedobronamerna in škodljiva tako za paroha Boškovića osebno kot za celotno skupnost v Sloveniji«.

Zagrožena kazen do osem let zapora

A pravosodno kolesje je kajpak mlelo naprej. Že mesec pred umikom ovadbe je tožilstvo na okrožno sodišče vložilo zahtevo za uvedbo sodne preiskave zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti ter kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja. Preiskovalni sodnik se s tožilsko zahtevo ni strinjal, zato je primer predal v odločanje zunajrazpravnemu senatu. Ta je ugodil tožilstvu in uvedel preiskavo 15. januarja lani.

Med preiskavo je sodišče zaslišalo priče, k sodelovanju je pritegnilo tudi izvedenca gradbene stroke, glede na dodatne dokazne predloge strank pridobilo tudi dodatno dokumentacijo in po opravljeni preiskavi vrnilo spis specializiranemu državnemu tožilstvu. To je zoper Boškovića, kot rečeno, vložilo obtožnico, ki pa še ni pravnomočna.

Za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, kot ga tožilstvo očita Boškoviću, je sicer zagroženo od enega do osmih let zapora, medtem ko je za kaznivo dejanje poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja zagrožena denarna kazen ali zapor do enega leta.