Tožilstvo še tehta, ali bo tožilo Janšo

Vložili dve novi tožbi, glede Janše še brez odločitve.

Objavljeno
29. maj 2015 17.57
Iva Ropac
Iva Ropac

Ljubljana – Čeprav sta od konca finančne preiskave zoper Janeza Janšo minila dva meseca, se tožilstvo še ni odločilo, ali bo zoper prvaka SDS vložilo tožbo po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora (Zopni). Je pa zato vložilo dve novi tovrstni tožbi, s katerima zahteva odvzem premoženja, vrednega skupaj več kot štiri milijone evrov.

Kot je znano, je specializirano tožilstvo v finančni preiskavi pregledalo premoženje Janeza Janše, Urške Bačovnik Janša, Rajka Janše in Nataše Pajenk in v njej ugotovilo razliko med realnimi prihodki in dejansko porabo v višini nekaj več kot pol milijona evrov. V drugi polovici aprila je bil Janša povabljen na narok, da pojasni svojo plat zgodbe, a se na narok pogovora s tožilci ni odzval.

»Specializirano tožilstvo še ni sprejelo dokončne odločitve o vložitvi tožbe zoper osebe, ki so bile subjekti finančne preiskave,« odgovarjajo na naše vprašanje in pojasnjujejo, da »rok za vložitev tožbe v Zopni ni določen«. Kot še dodajajo, sodba ustavnega sodišča, ki je razveljavilo obsodilno sodbo v zadevi Patria, »ne vpliva na postopek finančne preiskave po Zopni«. »Novo pravno stanje, ki je posledica sodbe, pa bo potrebno upoštevati pri nadaljnjih odločitvah.«

Tožbo zoper dediče Jožeta Zagožna, ki so jih preiskovali hkrati z Janšo, je tožilstvo vložilo kmalu po zaključku finančne preiskave.

Osem tožb, dve sodbi

Specializirano tožilstvo je sicer doslej vložilo osem tožb po Zopni. »Tožbe so bile vložene zoper 23 fizičnih in šest pravnih oseb. Skupna vrednost tožbenih zahtevkov znaša 17.907.477,95 evrov«. Z dvema tožbama je tožilstvo doslej uspelo.

Tako je že pravnomočna sodba, s katero je Andreju Laporniku odvzelo 309.559,77 evrov, kmalu bo znana odločitev sodišča glede Dragana Tošića ter zakoncev Kurtović. Te dni pa je ljubljansko okrožno sodišče v večjem delu ugodilo tožbenemu zahtevku, s katerim je tožilstvo od Mariborčana Aleša Bračka in Marte Kaiser, Bračkove zunajzakonske partnerice, ki ima status povezane osebe, ter z njima povezanima podjetjema Legitimus in Novota terjalo 1.720.177,61 evrov premoženja.

Kot pojasnjujejo na tožilstvu, so uspeli v pretežnem delu zahtevka, in sicer v višini 1.688.609,56 evrov. »Sodba še ni pravnomočna, tožilstvo pa odločitev glede vložitve pritožbe še preučuje«.

Zadnji dve tožbi, ki ju je tožilstvo ta mesec vložilo po Zopni, je tista zoper Milana Zupančiča in njegove družinske člane Darjo, Luko in Viktorijo Zupančič, družbo Darja, d.o.o., s sedežem v Poreču, ter Zupančičevo družbo MiZ, d.o.o. (tožilstvo lahko terja vrnitev nezakonitega premoženja tudi od tistih, ki jim je bilo to podarjeno ali prodano po simbolični ceni).

Tožilstvo zahteva za 3.795.876,77 evra premoženja v obliki nepremičnin, ki so v naravi treh parcel v Trebnjem, stanovanja v Sežani, dveh stanovanj v središču Ljubljane v izmeri 110 in 80 kvadratov, premoženja, naloženega v skladih in na bančnih računih ter dveh avtomobilov, Hummer in Porsche 911 carrera cabrio. Sodišče je podaljšalo sklep o začasnem zavarovanju naštetega premoženja vse do pravnomočne odločitve o tožbenem zahtevku. Proti Zupančiču sicer poteka kazenski postopek zaradi očitkov, da je kot član hudodelske združbe vpleten v trgovino z ljudmi z organiziranjem prostitucije.

V tožbi, ki jo je tožilstvo pred dobrim tednom vložilo zoper Senada Pavlekovića, Darka Palevića in Aleksandra Vodopijo ter povezani osebi Marini Sretenović in Miruno Palević, je vrednost predmeta 633.188,82 evra. Trojica je bila obsojena v zadevi Očistimo Slovenijo zaradi trgovine z mamili (Pavleković in Palević sta trenutno na prestajanju zaporne kazni).

Sodišče je na predlog tožilstva zamrznilo premoženje toženih, in sicer 35 kvadratov veliko stanovanje v Izoli, parcelo v Svetem Antonu, na katero je izstavljeno zemljiško pismo v vrednosti 700.000 evrov, 25 kvadratov veliko stanovanje v Komnu ter stanovanje v Kranju v velikosti 74 kvadratov. Prav tako bi tožilstvo odvzelo drugo oziroma porabljeno premoženje Paleviću v vrednosti 100.359 evrov, Pavlekoviću 119.767 evrov ter Vodopiji 189.389 evrov.