Tožilstvo umaknilo obtožni predlog proti Ivanu Vogrinu

Finančna izvedenka je izračunala manjše oškodovanje občinskega proračuna, tožilec je moral izbrati milejšo obliko kaznivega dejanja, ki pa je že zastaralo.

Objavljeno
09. december 2014 16.00
regent/Ivan Vogrin
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor − Nekdanji poslanec Ivan Vogrin, ki je zadnje čase reden gost na sodiščih, je v hramu pravice le doživel svojih pet minut. Zaradi zastaranja je višji državni tožilec Boris Marčič umaknil obtožni predlog, ki je Vogrina bremenil zlorabe uradnega položaja, in sodišču ni preostalo drugega, kot da izda zavrnilno sodbo.

Zgodba sega v leto 2006, ko se je Vogrinu iztekal županski mandat v Lenartu. Na občinske stroške je takrat naročil izdelavo kronologije z naslovom Lenart je naš, in to brez odobritve občinskega sveta, torej v nasprotju z zakonom o javnih naročilih. Tožilstvo mu je sprva očitalo, da je občinske finance oškodoval za 59.670 evrov.

Zaradi izdelave spornega zbornika, ki je na dobrih 830 straneh zajel čas Vogrinovega mandata med letoma 2002 in 2006 in so ga prejela vsa gospodinjstva v Lenartu (naklada 4000 izvodov), si je Vogrin prvič prislužil eno leto pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let. Okrajno sodišče v Lenartu mu je naložilo tudi vračilo denarja, sicer bi se pogojna kazen spremenila v zaporno.

Višje sodišče je takšno odločitev razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno obravnavno na prvo stopnjo ter okrajnemu sodišču naložilo, naj ugotovi višino oškodovanja občinskih financ. Sodnica Mihela Pašek, ki je Vogrinu sodila že prvič, je naročila izdelavo izvedenskega mnenja in finančna izvedenka je glede na splošno prakso, ki velja pri izdelavi tovrstnih gradiv in glede na podpisane pogodbe izračunala, da je proračun imel le za 19.198 evrov škode.

Takšen izračun je celoten sodni proces postavil na glavo. Ker je šlo za naročilo majhne vrednosti (do 25.000 evrov), za katerega župan takrat ne bi potreboval soglasja občinskih svetnikov, je moral tožilec Marčič spremeniti obtožni predlog in zaradi nižje škode izbrati milejšo obliko kaznivega dejanja. To pa je bila voda na Vogrinov mlin, saj je absolutni zastaralni rok v tem primeru že potekel in tožilec je moral obtožni predlog umakniti.