Umaknjena obtožnica proti Kanglerju v zadevi mariborski radarji

Sporen javni razpis za prenovo semaforjev, ki je bil menda prirejen tako, da je bila kot najugodnejši ponudnik izbrana Iskra.

Objavljeno
25. januar 2016 14.20
Š. P., STA
Š. P., STA
Maribor − Skoraj natanko leto dni po začetku sojenja nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju in trem soobtoženim v zadevi domnevno sporne sklenitve posla z družbo Iskra Sistemi za modernizacijo semaforskega sistema je tožilstvo ob zaključku glavne obravnave danes še pred sklepnimi besedami umaknilo obtožnico.

Nekdanjemu županu je tožilstvo še iz časov zdaj že razrešenega tožilca Borisa Marčiča očitalo zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, takratnemu vodji mestnega urada za komunalo Viliju Eisenhutu, Tomažu Vrčku iz Iskre Sistemov ter direktorju Inštituta za javno-zasebno partnerstvo Boštjanu Ferku pa pomoč pri omenjenem kaznivem dejanju.

Domnevno sporen je bil javni razpis za prenovo semaforjev v mestu, ki je bil menda prirejen tako, da je bila kot najugodnejši ponudnik izbrana prav Iskra, vrednost posla pa se je z začetnih 5,6 milijona evrov podražila na okoli 30 milijonov evrov. Projekt javno-zasebnega partnerstva je bil namreč po izbiri Iskre preoblikovan tako, da bi ga financirali iz prekrškovnega sistema z radarji, ki so leta 2012 razburili Maribor in odnesli Kanglerja.

Po današnjem zaslišanju zadnje priče, ko bi stranke v postopku morale začeti s sklepnimi govori, pa je tožilka Katja Arnuš presenetila z umikom obtožnice. Kot je dejala, iz zaslišanja prič in drugih dokazov ni bilo mogoče dokazati očitanih dejanj, prav tako ne prvoobtoženemu Kanglerju, da bi kakorkoli poskušal vplivati na potek izbire zasebnega partnerja. Enako velja tudi glede očitkov proti preostali trojici.

Sodišču tako ni preostalo drugega, kot da je izreklo zavrnilno sodbo, stroške postopka, torej tudi stroške odvetnikov, pa naprtilo državnemu proračunu. Medtem ko tožilka Arnuševa po koncu obravnave ni hotela dajati izjav, je bil boljše volje Kangler, ki današnjega manevra tožilstva ni pričakoval, se ga je pa razveselil, saj je tako ali tako pričakoval oprostilno sodbo.