Tožilstvo za bombaša zahteva deset let zapora

Upokojena državna tožilka Jožica Boljte Brus Matevžu Zajcu ne more oprostiti napada z vojaško bombo.

Objavljeno
23. junij 2015 11.15
šipić sojenje
Mihael Korsika, kronika
Mihael Korsika, kronika

Ljubljana − Upokojena državna tožilka Jožica Boljte Brus je prepričana, da se je Matevž Zajc opravičil za napad le zato, ker si je s tem hotel zmanjšati kazen. Medtem ko je povzročitelju prometne nesreče, za posledicami katere je umrl njen oče, oprostila, Zajcu ne more.

Lani jeseni je Matevž Zajc po 11 mesecih prišel iz zapora, le tri dni pozneje je na dvorišče družinske hiše Jožice Boljte Brus v Zadobrovi odvrgel vojaško ročno bombo. Ker je obstajal sum, da je napad povezan z njenim nekdanjim delom, so kriminalisti začeli pregledovati njene primere, v travi nedaleč stran od hiše pa so med preiskavo našli neeksplodirano vojaško ročno bombo M-52, na kateri so bile biološke sledi. Ko so DNK primerjali z bazo podatkov, so hitro prišli na sled Zajcu, ki je bil v preteklosti že dvakrat pravnomočno obsojen zaradi nasilja.

Sprememba zagovora

Obtoženi Zajc, ki do zdaj na vprašanja sodišča ni odgovarjal in je ob začetku sojenja le prebral svoj zagovor, da mu je neki Mile na bolšjem trgu v zameno za službo na Žalah ponudil, naj odvrže bombo pred hišo njemu neznane ženske. Policija Mileta ni nikoli našla. Že v predkazenskem postopku je Zajc zatrdil, da je na boljši trg odšel s taksijem, ki ga je poklical od doma, včeraj pa si je premislil, najverjetneje zato, ker telefonski izpiski njegovih besed niso potrdili, in je dopolnil zagovor, da je taksi poiskal pri gasilskem domu v Zadobrovi, kjer »dostikrat čakajo« taksisti.

Po oceni tožilstva, ki meni, da spreminjanje izjav kaže na njegovo nekredibilnost, »mu je bila med sodnim postopkom dokazana krivda za vsa tri očitana kazniva dejanja, in sicer poskus uboja, povzročitev splošne nevarnosti ter nedovoljeno proizvodnjo in promet orožja ali eksploziva«. Pri Zajčevem zagovoru, da sploh ni vedel, na čigavo dvorišče meče bombo, in da je bil njegov namen le prestrašiti njemu neznano žensko, je po mnenju tožilke Karmen Erčulj bistveno, kje je bomba pristala. Če bi Zajc tožilko nameraval le prestrašiti, kot to trdi, potem bombe ne bi vrgel proti hiši, temveč bi jo lahko zalučal stran od nje, je prepričana tožilka.

Pregledoval članke o umorih

Zajc je do hiše upokojene tožilke prinesel dve bombi, vendar je eno po njegovih besedah odvrgel v bližnjo travo, ker mu ni delovala zanesljivo. »Dve bombi kažeta na to, da je imel direktni namen, da oškodovanko ubije,« je prepričana tožilka. Pri tem je omenila, da je pregled računalnika pokazal, da je Zajc pred napadom pregledoval članke o umorih in ostrostrelcih. »Na področju rokovanja z eksplozivom ni bil takšen laik, kot se želi predstavljati,« je še dodala.

Ker je na predobravnavnem naroku v zameno za priznanje krivde zavrnil ponudbo tožilstva o sedmih letih in pol zapora, je tožilstvo zdaj povišalo predlagano kazen. Za poskus uboja tako predlaga sedem let zapora (predpisana kazen je od pet do 15 let zapora), za povzročitev splošne nevarnosti tri leta ječe (zagroženo do pet let zapora) ter za nedovoljeno proizvodnjo in promet z orožjem ali eksplozivom šest mesecev zapora (zagroženo od šest mesecev do pet let zapora). »Tožilstvo predlaga enotno kazen desetih let zapora,« je povedala tožilka.

Sklepno besedo kot oškodovanka je izkoristila tudi Jožica Boljte Brus. Povedala je, da je njen oče umrl za posledicami prometne nesreče, a je kljub temu krivcu za nesrečo oprostila. »Za takšno dejanje pa ni opravičila. Lahko bi zadel moje otroke. Obtoženi ni bil iskren pri opravičilu, zato ga niti ne nameravam sprejeti,« je povedala upokojena tožilka, ki meni, da je bilo opravičilo namenjeno le zmanjševanju njegove krivde. Napad in sodni postopek pa jo še vedno zelo obremenjujeta, zato je napovedala, da je v petek, ko bo sodišče po sklepnih besedah obrambe in obtoženega razglasilo sodbo, ne bo v sodno palačo.