Tožilstvo zaradi žaljive obdolžitve ovadilo odvetnika

Afera Mariposa: tožilstvo je menda zbodla opazka o nekakšnem prirejanju dokazov.

Objavljeno
10. maj 2013 19.21
regent/sojenje
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor - Sodni proces zoper domnevnega štajerskega hekerja Matjaža Škorjanca, ki se vleče že od lanskega poletja, se je nepričakovano ustavil. Tožilstvo je namreč ovadilo Škorjančevega odvetnika Janka Jermana, menda zaradi žaljive obdolžitve. Ta zato v petek ni prišel na sodišče.

Presenečena okrožna sodnica Danila Dobčnik Šošterič je lahko le prebrala Jermanov dopis, ki ga je poslal dan prej. Med drugim je zapisal, da prosi za preložitev naroka, saj ne ve, zakaj je ovaden. Pristopil bo lahko šele, ko bo to izvedel, zaslišanje na policiji pa ima 16. maja.

Zakaj se je tožilstvo odločilo ovaditi odvetnika, uradno ni znano. Neuradno pa nam je uspelo izvedeti, da vzrok menda tiči v Jermanovih besedah z ene izmed obravnav, ko je baje na račun tožilstva izrekel opazko, da prireja dokaze, govora pa je menda bilo tudi o nekakšnem prisluškovanju. 

Sodnica je obravnavano preložila na naslednji petek, torej na dan po Jermanovem zaslišanju na policiji. Hkrati je zažugala, da bo, v kolikor se v sodni dvorani ne bo pojavil, predsednici sodišča predlagala, naj Škorjancu postavi zagovornika po uradni dolžnosti.

Obtoženi Matjaž Škorjanc je medtem v priporu že od konca oktobra 2011 in za zdaj prav nič ne kaže, da bi se lahko branil s prostosti. Sodni senat, ki mu predseduje Dobčnik Šošteričeva, je sicer pripor že dvakrat odpravil, a je višje sodišče po pritožbi tožilstva oba sklepa postavilo na glavo in Škorjanca zadržalo za rešetkami.

Spretnega računalničarja Škorjanca s spletnim vzdevko Iserdo tožilstvo bremeni izdelave zlonamerne kode BF bot, pripomočka, namenjenega za vdor v informacijski sistem, trikratne pomoči pri napadu na informacijski sistem in pranja denarja velike vrednosti. Med najboljšimi kupci kode so bili Španci, združeni pod imenom Mariposa (metulj).

Koda se je bliskovito razširila po vsem svetu. Razsežnosti je lanskega oktobra kot priča še najbolje opisal Christopher Davis, ustanovitelj kanadskega podjetja Defence Inteligence, ki se ukvarja z varnostjo informacijskih sistemov. Zatrdil je, da Butterfly botnet ni prodrl le v Zahodno Saharo in Severno Korejo.

Škorjanc sicer na zatožni klopi ni sam, družbo mu dela njegovo nekdanje dekle Nuša Čoh. Tožilstvo ji je naprtilo pomoč pri pranju denarja, saj da je na svoje ime prek Western Uniona prejemala plačila od prodaje zlonamerne kode.