Tožilstvo želi preiskovati Janeza Janšo zaradi zemljišča v Trenti

Zadeva Trenta: sporni naj bi bili nepremičninski posli predsednika SDS s podjetjem Imos leta 2005.

Objavljeno
19. marec 2014 17.11
SLOVENIJA,TRENTA,30.07.2011.EKOLOSKA KMETIJA PRI PLAJERJU V TRENTI.FOTO LJUBO VUKELIČ/DELO
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana – Prvak SDS Janez Janša bo moral zaradi spornih nepremičninskih poslov s podjetjem Imos leta 2005 zagovarjati pred sodnikom. Po naših neuradnih, a zanesljivih podatkih je tožilstvo zoper Janšo zahtevalo uvedbo sodne preiskave zaradi domnevne zlorabe položaja.

Potem ko je Nacionalni preiskovalni urad decembra lani na ljubljansko okrožno državno tožilstvo poslal ovadbo zoper predsednika največje opozicijske stranke zaradi suma, da je Imos preplačal vrednost njegovih zemljišč v Trenti in mu s tem omogočil premoženjsko korist, je pristojni tožilec po naših neuradnih podatkih vložil zahtevo za preiskavo. Poleg Janše sta kaznivega dejanja (po poročanju medijev ob vložitvi ovadbe) osumljena tudi nekdanji direktor Imosa Branko Kastelic in nekdanji direktor Eurogradenj Klemen Gantar.

Poslovanje Janše z Imosom je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) problematizirala tudi v poročilu o premoženjskem stanju predsednikov parlamentarnih strank. Po ugotovitvah KPK naj bi bilo podjetje Imos 2005. prek povezanega podjetja Eurogradnje z odkupom in večkratnim preplačilom vrednosti zavezančevih nepremičnin do skoraj polovice sofinanciralo nakup Janševega stanovanja v Ljubljani.

Janša je namreč 20. julija 2005 prodal zemljišča v Trenti podjetju Eurogradnje, denar pa je prejel dva meseca pred prodajo, pri čemer je komisiji to pojasnil kot pomoto. Denar je nato vrnil in ga znova prejel. Za zemljišče je prejel 130.000 evrov, čeprav naj bi bilo po podatkih protikorupcijske komisije vredno desetkrat manj. S 130.000 evri je nato sofinanciral nakup Imosovega stanovanja v Ljubljani, Imos pa je od Eurogradenj nato odkupil zemljišče v Trenti.

To po oceni komisije »utemeljuje sklep, da je s tem zavezanec pridobil premoženjsko korist od gospodarske družbe Imos v okvirni višini najmanj 100.000 evrov«. Posel je bil po ugotovitvah komisije obremenjen z izrazitimi korupcijskimi tveganji in sumi zlorabe položaja.

Glede prodaje kmetijskih zemljišč v Trenti je KPK ugotovila tudi, da Janša te prodaje ni prijavil v zakonskem roku. Kmalu po objavi poročila KPK je Janša pojasnil, da je posestvo v Trenti kupil že leta 1992, zanj pa je plačal več, kot komisija trdi, da je bilo vredno leta 2005, čeprav so se cene nepremičnin v teh letih dvignile za nekajkrat.

Se pa Janši ne bo treba zagovarjati zaradi izjave o »opankarskem žurnalizmu« na račun novinarke Siola Gordane Stojiljković. Z ljubljanskega tožilstva so nam odgovorili, da je zadeva vložena ad acta, torej kot končana.