Tragedije na cestah sprle strokovnjake

Štaba očita Agenciji za varnost prometa nepoznavanje področja. Odgovor: Delo je intenzivno in odgovorno.

Objavljeno
17. julij 2015 17.22
Huda nesreča na cestnm odseku Lom (Logatec) in cestninsko postajo Unec v smeri proti morju. Na Lomu 13.7.2015
Marko Jakopec, Jure Predanič, kronika
Marko Jakopec, Jure Predanič, kronika

Ljubljana – »Zaradi katastrofalne neučinkovitosti in neodzivnosti je Agencija za varnost prometa odgovorna za nedavne tragične nesreče na slovenskih cestah,« trdi Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot. Direktor Agencije za varnost prometa Igor Velov pa pravi, da je nepošteno samo na podlagi enomesečne statistike s prstom kazati na morebitne krivce.

Tragedije na slovenskih cestah se nadaljujejo. V noči na petek so s policijskih uprav Maribor in Novo mesto tako poročali o dveh novih izgubljenih življenjih. Prva nesreča se je zgodila v četrtek ob pol petih popoldne na cesti Dolenjske Toplice–Črnomelj pri kraju Črmošnjice, v njej pa sta bila udeležena 61-letni motorist, ki je zaradi hudih poškodb umrl na kraju nesreče, in 25-letna voznica osebnega avtomobila, ki so jo zaradi poškodb odpeljali v novomeško bolnišnico. Hudo poškodovano 60-letno potnico na motorju pa so s helikopterjem Slovenske vojske odpeljali v UKC Ljubljana. Okoliščine nesreče še ugotavljajo.

Druga nesreča se je zgodila okoli 22. ure, ko je 56-letni Mariborčan vozil osebni avtomobil znamke BMW 750 i po regionalni cesti iz smeri Slivnice proti Mariboru. Ko je pripeljal do glavnega križišča v Spodnjih Hočah, je čez vozišče regionalne ceste pri rdeči luči stekel 60-letni pešec, doma iz Rogoze. Trčenje je bilo neizogibno, pešec je umrl.

V le nekaj dneh je glavni kazalnik stanja prometne varnosti na naših cestah – število mrtvih – začel kazati precej bolj črno sliko kot še pred kratkim. Letos je tako na naših cestah po podatkih policije umrlo 66 ljudi, v istem obdobju lani pa 52. Zaradi hudih prometnih nesreč, ki so se kar vrstile, najbolj je seveda odmevala tista na primorski avtocesti, kjer je umrla štiričlanska romunska družina, Robert Štaba v javnem pozivu pristojnim s prstom kaže na Agencijo za varnost prometa. Štaba je zapisal, »da so v preteklih osmih letih skozi številne dejavnosti Zavoda Varna pot opozorili na hude posledice in trpljenja, ki jih je s sistemskim in celovitim delovanjem moč preprečiti, in da se nekonsistentnost, neodgovornost in nerazumevanje celovitega področja dela izkazujejo v zadnjih izjavah odgovornih v Agenciji za varnost prometa«. Tam po njegovem le nemočno pojasnjujejo nešteto razlogov neučinkovitosti, nezmožnosti vplivanja na varnost, neizvajanje in nedoseganje ciljev Resolucije Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa v RS (NPVCP), kar jim je zaupano v upravljanje.

V nekaj dneh nazadovali za deset let

V Zavodu Varna pot tako ocenjujejo, da je posledica neodgovornega odnosa pristojnih do varnosti cestnega prometa pahnila Slovenijo v zadnjih desetih dneh za nekaj let nazaj. Sprašujejo se, »kdo v Sloveniji je prvi in odgovoren za stabilen sistem varnosti na cestah, kdo je tisti, ki dnevno bedi nad stanjem prometne varnosti, ki predlaga vladnim in nevladnim organizacijam učinkovite ukrepe in ki ob poslabšanju pristojnim ministrom in javnosti nemudoma predlaga dodaten akcijski načrt aktivnosti vseh vpletenih organizacij? Če je odgovor jasen, potem je tudi jasno, da ti odgovorni niso zasledovali ciljev resolucije NPVCP in tudi niso opravljali svojega poslanstva in dela.«

Agencija za varnost prometa po mnenju Štabe očitno, glede na katastrofalno neučinkovitost in neprimerno odzivnost, svoji nalogi ni kos: »Z globokim obžalovanjem ugotavljamo, da pristojni v agenciji ne opravljajo svojega poslanstva na odgovoren način, strokovno in učinkovito, saj s svojim mlačnim delovanjem podcenjujejo nas, institucije EU in, kot kaže, tudi pristojne ministre slovenske vlade.«

Agencija lahko le pozove k strpni vožnji

»Nepošteno in nekorektno je, da nekdo na podlagi statistike za en mesec s prstom kaže na morebitne krivce,« pa se je na njegove besede za Delo odzval Igor Velov, direktor Agencije za varnost prometa. Kot je poudaril, močno obžaluje, da so se zgodile tako hude nesreče, in zelo mu je žal za vse žrtve. Vendar se je nekaj podobnega v naši državi zgodilo tudi lani decembra, pa je celoletna statistika povsem jasno pokazala, da je bilo, kar zadeva varnost prometa, leto 2014 eno najbolj varnih doslej, je povedal.

Kritike na podlagi majhnega števila strnjenih dogodkov so po njegovih besedah smešne in kažejo na nepoznavanje kompleksne problematike. Trdi, da Agencija ves čas dela zelo intenzivno in odgovorno, seveda pa deluje na dolgi rok. »Noben ukrep, pa naj bo še tako domišljen, pač ne more delovati takoj naslednji dan.«

»Žal so tudi taki dogodki, kot smo jim bili priča v preteklih nekaj tednih, vendar odgovornosti zanje ni mogoče naprtiti Agenciji. Vse, kar lahko Agencija, ki pa seveda ni edina, na kratek rok naredi v takih primerih, je, da prek medijev pozove ljudi k strpnejši, odgovornejši vožnji, skratka, da poskuša še bolj intenzivno delovati na preventivi,« se ob tem še brani Velov.

Agencija je po njegovih besedah v zadnjem obdobju pripravila 18 natančno razdelanih ukrepov, s katerimi želi izboljšati varnost prometa, in z njimi podrobno seznanila tudi pristojnega ministra. Izdelali so tudi analizo nesreč in ugotovili, da podatki o nesrečah, ki so se zgodile letos, prav v ničemer ne odstopajo od podatkov iz prejšnjih let. Podatki o hitrostih, stopnjah alkohola, vožnji v napačno smer in drugih so povsem znotraj dolgoletnega povprečja.

»Skratka, kakor močno obžalujemo tragične nesreče, mora biti vsem jasno, da gre za dogodke, ki jih ni mogoče predvideti, zato seveda ni mogoče zatrjevati, da smo na tem področju odpovedali,« je še dodal Velov.