Trdi, da je bogato služil s polaganjem ploščic na črno

Primer Očistimo Slovenijo: Tožilstvo od Aleksandra Vodopije s tožbo terja dve nepremičnini in 189.000 evrov.

Objavljeno
20. februar 2017 08.36
Iva Ropac
Iva Ropac
Ljubljana – Aleksander Vodopija, eden od obsojenih v zadevi Očistimo Slovenijo, na ljubljanskem okrožnem sodišču dokazuje, da je do premoženja, ki mu ga specializirano tožilstvo poskuša odvzeti s tožbo po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, prišel na povsem zakonit način.

Specializirano državno tožilstvo s tožbo terja odvzem 25 kvadratnih metrov velikega stanovanja v Komnu, nepremičnine v Svetem Antonu ter 189.389 evrov, ki naj bi jih porabil. Prepričano je, da to premoženje izvira iz nezakonitih poslov, Vodopija, ki so ga koprski sodniki v okviru akcije Očistimo Slovenijo pred leti obsodili na dve leti in osem mesecev zapora, pa sodišče prepričuje, da si je imetje prislužil s polaganjem ploščic na črno.

Darila, odškodnine ...

Toženčeva mati, upokojena profesorica, ki v pravdi nastopa kot stranski intervenient, saj ima na sinovem stanovanju vpisano osebno služnost, trdi, da je stanovanje v Komnu kupila ona. Prodala je svoje veliko stanovanje v Prestranku, z delom denarja od kupnine je nato kupila manjše stanovanje v Komnu. »To je edino stanovanje, ki ga imam.« Vse v zvezi s tem stanovanjem je urejala sama, napisala pa ga je na sina, saj ima samo njega in bo tako in tako ostalo njemu. Ko je sin odšel na prestajanje zaporne kazni, je po nasvetu prijateljic zahtevala vpis služnosti na stanovanju, »ker nočem ostati brez stanovanja in si želim biti sama v njem«.

Da je stanovanje taščino, je potrdila tudi Vodopijeva žena, nepremičnino v Svetem Antonu, ki jo tožilstvo prav tako želi odvzeti kot premoženje nezakonitega izvora, pa sta kupila skupaj z možem. S prodajalcem nepremičnine sta se dogovorila, da bosta kupnino plačala v dveh obrokih. Najprej sta dala 10.000 evrov are, nato 100.000 evrov v dveh obrokih, preostalih 120 tisočakov pa bi morala odšteti v šestih mesecih. A zadnjega obroka do danes nista plačala.

Kot je pojasnila, sta v nepremičnino vložila večji del denarja, ki sta ga dobila kot darilo ob poroki (od približno 30.000 evrov jima je v ta namen ostalo okrog 19.000 evrov), toženčeva mati jima je dala 21.000 evrov od kupnine od svojega stanovanja v Prestranku, Vodopijevi ženi je njena sestra izplačala njen delež od dediščine oziroma materinega stanovanja po materini smrti (35.000 evrov), 15.000 evrov je od odškodnine za materino smrt. Ob rojstvu obeh hčera so dobili gotovino, »tako kot je pri nas navada«, okoli 9000 evrov gotovine so dobili od povabljencev tudi ob hčerinem prvem rojstnem dnevu ...

Zemljiškoknjižno pismo kot garancija

Živeli so skromno, nikoli niso bili na počitnicah, Vodopija je kot keramičar imel dobre prihodke, pa tudi sama je ob plači in dodatnem zaslužku dobila nekaj denarja. »Imam tudi svoje 'nonice', starejše gospe v Italiji, ki jim pomagam. To mi nanese okrog 400 evrov na mesec,« je Vodopijeva žena Svetlana pojasnjevala sodnici Barbari Fajdiga Jadek.

Prodajalec nepremičnine v Svetem Antonu je, zaslišan kot priča, pojasnil, da je Vodopiji prodal nepremičnino, a ker mu ni plačal zadnjega dela kupnine v znesku 123.000 evrov, je na nepremičnino najprej vpisal hipoteko, nato jo je umaknil, ker je Vodopija poskušal dobiti kredit, a mu ni uspelo. Zato sta v zavarovanje tega dolga sestavila zemljiškoknjižno pismo, pri čemer so po nasvetu notarja vanj zapisali višji znesek od dejanskega dolga, je pojasnil zemljiškoknjižni dolg v višini 700.000 evrov. Lani je to pismo založil svojemu zetu kot garancijo, ker mu je ta posodil 120.000 evrov za nakup nepremičnine v Tivatu, kar je Kovačičev zet tudi potrdil.

Vodopija bo svojo zgodbo predstavil v sredo, ko bodo zaslišali tudi priče.

Poleg Aleksandra Vodopije je tožilstvo pred leti hkrati uvedlo finančno preiskavo za Senada Pavlekovića, Darka Palevića, njegovo mater Miruno in partnerko Marino Sretenović. Po končani finančni preiskavi je tožilstvo proti vsem vložilo tožbo za odvzem premoženja nezakonitega izvora. Vodopija, Palević in Pavleković so bili obsojeni v postopkih v akciji Očistimo Slovenijo zaradi trgovanja s heroinom, kokainom, hašišem, konopljo in amfetamini ter organiziranja prevoza pušk, pištol, revolverjev, nabojnikov za avtomatske puške in nabojev različnih kalibrov. Ljubljansko okrožno sodišče je postopek razdružilo, in sicer proti Paleviću, njegovi materi in partnerki poteka ločen postopek, proti Pavlekoviću pa je sodišče že izdalo zamudno sodbo (ni še pravnomočna), saj Pavleković na vročeno tožbo ni odgovoril. Sodišče je zato v celoti ugodilo tožbenemu zahtevku tožilstva ter mu odvzelo stanovanje v Izoli v izmeri 35 kvadratnih metrov in naložilo plačilo 119.767 evrov, s katerim je menda Pavleković razpolagal in jih je že porabil. Primer je zdaj v pritožbenem postopku.