Trdi, da je nož vihtela njegova mama

Komaj dva tedna po začasnem odhodu iz zapora, se je Bojan Pahulje spet znašel za zapahi zaradi suma poskusa uboja.

sre, 20.01.2016, 10:00

Ljubljana – Osemindvajsetletni Bojan Pahulje je na tukajšnjem okrožnem sodišču na predobravnavnem naroku zanikal navedeno v obtožnici, ki mu očita poskus uboja. Kot je novembra lani povedal preiskovalnemu sodniku, je po streljanju v kočevskem romskem naselju Mestni Log prišel do matere, ki mu je povedala, da je ona zabodla Srdjana Jotića.

Obtoženi Rom Bojan Pahulje in oškodovani Srdjan Jotić se sicer poznata že vrsto let, nekaj časa sta bila skupaj celo za rešetkami, Pahulje je sedel zaradi tatvine. Po tem, ko so varnostniki na kranjski deponiji marca 2011 zalotili tri mladeniče, ki so kradli odpadno železo v vrednosti okoli 150 evrov, je sodišče Pahulja obsodilo na pogojno kazen petih mesecev zapora. Sodba je postala pravnomočna, ker pa Pahulje ni imel denarja, da bi povrnil škodo, ki jo je s tatvino povzročil lastniku, je sodišče pogojno kazen spremenilo v zaporno.

Lansko jesen je odšel na prestajanje kazni, a je kmalu ponovno zakorakal na prostost. Po mesecu dni, ki jih je preživel za rešetkami, mu je namreč sodišče prestajanje kazni začasno prekinilo. Na svobodo je stopil 7. novembra, medtem ko bi se moral 7. januarja še za pet mesecev vrniti nazaj v zapor, a je hitro po prihodu iz zapora ponovno zabredel na drugo stran zakona.

Zabodenega rešil le takojšen operativni poseg

Le 15 dni po začasnem prihodu iz zapora je v kočevskem romskem naselju Mestni Log Pahulje menda zabodel nekdanjega zaporniškega kolega in se hitro znašel nazaj za rešetkami, tokrat pripora na Povšetovi v Ljubljani. Pahulje, ki je znan tudi pod vzdevkom Bavko, naj bi 22. novembra lani okoli 20.30 z večjim kuhinjskim nožem napadel Jotića. Zabodel naj bi ga sedemkrat, oškodovanec je imel šest ran na obeh nogah, eno v trebuhu in številne ureznine. Ob vbodu v trebuh pod levim delom prsnega koša je Pahulje Jotiću poškodoval črevesno arterijo, zato je prišlo do obsežne krvavitve v trebušno votlino. Poškodbe so bile tako hude, da je le takojšnji operativni poseg preprečil, da bi napadeni izkrvavel, je na predobravnavnem naroku izpostavila okrožna državna tožilka Maja Ulčar.

»Na podlagi vseh zbranih obvestil in dokazov so policisti ugotovili, da je med 27-letnim osumljenim in 35-letnim oškodovancem prišlo do spora zaradi osebnih zadev, pri čemer je osumljeni oškodovanca z nožem zabodel v predel trebuha in ga večkrat porezal po obeh nogah. Osumljenemu so policisti zaradi suma storitve kaznivega dejanja poskusa uboja odvzeli prostost,« so po dogodku zapisali na policiji.

Kot smo neuradno izvedeli, je v zagovoru pred preiskovalnim sodnikom povedal, da je bil 20. novembra zvečer v družinski baraki v romskem naselju, ko je od zunaj slišal nekakšno cviljenje.

Stopil je ven in zagledal, kako sin oškodovanca vleče za lase žensko D. H., zato je pristopil zraven, takrat pa naj bi ga Jotić s pestjo udaril v glavo in mu zagrozil, da ga bo pretepel, zato se je raje umaknil na varno v barako. Kmalu je zaslišal tri ali štiri poke, ker pa ga je bilo strah, ni gledal niti skozi okno. Počakal je nekaj časa, da se je zadeva umirila, nato pa je odšel do barake svojih staršev. Tam mu je mati povedala, da je zabodla Jotića, je zatrdil preiskovalnemu sodniku.

Ne ve, od kod sledi 
smodnika na roki

Ob tem je vztrajal, da tistega dne ni imel pri sebi noža, niti ni imel opravka z orožjem. Ali njegova izjava drži, bo pokazalo sojenje. Zanimivo pa je, da so kriminalisti tako pri Pahulju kot tudi pri njegovem očetu našli sledove smodnika. Od kje je smodnik prišel na njegovo roko, preiskovalnemu sodniku ni znal pojasniti.

Obtoženega Pahulja so na predobravnavni narok pripeljali v lisicah, saj je tožilstvo zaradi ponovitvene nevarnosti zanj predlagalo pripor, sodišče pa je predlogu sledilo. Ko je tožilstvo predstavilo obtožnico, je brezposelni oče štirih otrok, najmlajši je še dojenček, najstarejši pa je star sedem let, na vprašanje sodnika, ali priznava krivdo iz obtožnice, odgovoril: »Ne bom priznal.« Sodniku tako ni preostalo drugega, kot da razpiše sojenje, glavna obravnava se bo začela 17. februarja.

Prijavi sovražni govor