Trebanjski župan podpisuje dokumente, a jih ne prebere

Obravnava zoper Alojzija Kastelica je bila prekinjena in se bo nadaljevala 12. julija.

Objavljeno
13. junij 2013 21.23
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Novo mesto – Ker kot priča na Okrožno sodišče v Novo mesto ni prišla nekdanja tajnica župana, je bila obravnava zoper trebanjskega župana Alojzija Kastelica prekinjena in se bo nadaljevala 12. julija.

Kastelic je obtožen zlorabe uradnega položaja in dveh kaznivih dejanj ponareditve uradnih listin. Trebanjska občinska uprava s Kastelicem vred je bila pred šestimi leti na strokovni ekskurziji v Mestni občini Koper, kjer so si izmenjali dobre izkušnje pri vodenju občinskih uprav. Po končanem delu so se Trebanjci popeljali s turistično ladjico, kar je menda tudi sodilo v sklop izmenjave izkušenj in je občino stalo 461,15 evra, kar je bilo plačano iz županove proračunske postavke za reprezentanco. Občina je izdala naročilnico, župan Kastelic pa jo je podpisal, a kot namen plačila na njej piše pogostitev gostov iz Nemčije in ne prevoz s turistično ladjico. Zdaj sodna veja oblasti vneto išče osebo, ki je na naročilnico zapisala lažni namen plačila.

Župan Kastelic se je v slogu župana kakega velemesta izgovarjal, da vsak dan podpiše »od 50 do 80 dokumentov, včasih tudi do 200«, in da vseh ne prebere, razen tistih bolj pomembnih.

Zaslišane so bile tudi tri nekdanje občinske uslužbenke, med njimi Marjana Martinčič, nekdanja direktorica občinske uprave. Na vprašanje sodnika, ali je lahko šel račun v izplačilo mimo vednosti župana, je Martinčičeva najprej odgovorila, da ne ve, kasneje pa, da je to mogoče.

Nekdanja tajnica župana Silva Štamcar je za Delo danes povedala, da vabila v Prekmurje, kjer ima že dve leti urejeno stalno prebivališče, ni prejela, kar jo zelo preseneča. »Naročilnico sem res napisala, a na zahtevo župana Kastelica, kar sem sodišču že tudi povedala in o tem obstaja zapisnik,« je povedala Štamcarjeva in dodala, da za plovbo ni vedel nihče od občinske uprave razen župana in Martinčičeve, ki sta zadevo tudi organizirala.