Trgovina z ljudmi in korupcija z roko v roki

Prezrto: O izkoriščanju migrantov in otroški prostituciji v turizmu.

Objavljeno
30. december 2013 16.55
tlo/motiv
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – »Multinacionalke težijo za velikimi dobički, delavci delajo brez zavarovanj, zelo slabo plačani, nekateri direktorji pa se povezujejo s kriminalnimi skupinami, ki jim zagotavljajo delovno silo,« je ob predstavitvi knjige Prezrto: Trgovanje z ljudmi in korupcija povedal eden od avtorjev Bojan Dobovšek.

»Dejstvo je, da sta trgovanje z ljudmi in korupcija povezana. Včasih gredo povezave v sfere visoke politike, vse do zakonodajalcev. Zelo pogosto pa je povezavo mogoče zaznati na poti žrtve trgovine z ljudmi; vse od prve faze (novačenja) preko transporta, pa do izkoriščanja in končno v fazi nudenja pomoči. Ne prvega ne drugega vsi tisti, ki si prizadevamo za utrditev pravne države, ne smemo prezreti. Enako zahtevamo tudi od vseh akterjev – konzularnih predstavnikov, policistov, carinikov, javnih uradnikov, delovnih inšpekorjev, zdravnikov, zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, socialnih delavcev, zaposlenih v nevladnih organizacijah ter vseh ostalih, ki pri svojem delu pridejo v stik s potencialnimi ni dejanskimi žrtvami trgovanja z ljudmi,« je v uvodu knjige zapisala Katjuša Popović iz Društva Ključ – centra za boj proti trgovini z ljudmi.

Na predstavitvi knjige so o povezavi korupcije in trgovine z ljudmi spregovorili trije od petih avtorjev. Bojan Dobovšek, ki je v knjigi povezal trgovino z ljudmi in finančno kriminaliteto, je med drugim povedal, da je problematika izkoriščanja migrantskih delavcev v porastu, korupcija pa je prisotna tudi tako, da se nad tem področjem ne vrši zadostnega nadzora.

Polona Kovač iz Društva Ključ je analizirala vpliv povezave korupcije in trgovine z ljudmi na žrtve, kot najbolj problematično je izpostavila opustitev dolžnega ravnanja tistih, ki bi glede na svojo funkcijo morali ukrepati, pa ne. Tudi opustitev dolžnega ravnanja je namreč po njenih besedah del splošno sprejete definicije korupcije in je zato nesprejemljivo. Žrtve, ki so zelo ranljive in travmatizirane, namreč za okrevanje potrebujejo zaščito in podporo tistih, ki so vpleteni v njihovo obravnavo. Če tega ne dobijo, ja napredek pri okrevanju majhen ali pa ga sploh ni.

Janez Mekinc je govoril o področju otroškega »seks turizma«, v katerega po njegovih besedah na leto po svetu vpeljejo milijon otrok, kar so alarmantni podatki. V Kambodži je tako na primer vsaka tretja prostitutka mlajša od 16 let. Pri pripravi članka je z njim sodelovala tudi Katarina Mušič, Aleš Bučar Ručman pa se je v svojem prispevku dotaknil delavcev migrantov in delovnega izkoriščanja, ki vsebuje elemente trgovine z ljudmi.