Trije delci z Novičeve jakne ustrezajo delcem s kraja streljanja

Nemške analize sledi po streljanju drugačne od slovenskih

Objavljeno
11. januar 2017 18.09
ima sojenje
Simona Fajfar
Simona Fajfar

Ljubljana – Na sojenju Milku Noviču, ki je obtožen, da je decembra 2014 ustrelil Janka Jamnika, direktorja Kemijskega inštituta, je pričala nemška izvedenka dr. Edith Gebhart. Za tri delce, ki so jih odvzeli z Novičeve jakne, je zagotovila, da ustrezajo delcem s kraja streljanja. Za druge sledi po to ne more potrditi.

Delo Edith Gebhart, izvedenke za mikrosledi na kriminalističnotehničnem inštitutu bavarskega deželnega kriminalističnega urada v Münchnu, je bilo pri analiziranju sledi, ki so povezane s sojenjem Milku Noviču, zelo oteženo, je med pričanjem povedala izvedenka. Med maloštevilnimi delci, ki so jih obtoženemu odvzeli 23 ur po dogodku, so bili številni, ki s primerom niso povezani, kar ni nenavadno. Na jakni so slovenski izvedenci, za njimi pa še nemški, analizirali okoli 60 delcev, med katerimi so tudi delci, ki so po analizah, ki so jih opravili v obeh laboratorijih, nastali med streljanjem.

Kemično sestavo sledi, ki so jih našli, so primerjali z edinim tulcem, ki so ga našli na kraju dogodka. Nemška izvedenka je potrdila, da so bile nekatere sledi na Novičevi jakni, ki so jih našli in povezali s streljanjem, iz drugih virov, ne pa s kraja dogodka. Toda na izrecno vprašanje sodnice Špele Koleta, ali so na jakni najdeni delci, ki ustrezajo delcem s kraja streljanja, je Gebhartova to potrdila. Našli so tri delce kategorije A, kar pomeni, da so po razmerjih štirih elementov, to je svinca, barija, antimona in kositra, direktno povezani z najdenim tulcem.

Manj povezav pa je bilo pri analizi sledi, ki so jih odvzeli z glave Milka Noviča. Izvedenci so imeli na razpolago le dva vzorca, ki pa po mnenju Gebhartove nista kategorije A, ampak nižje kategorije B. V tem primeru gre za ostalino po streljanju, ki tulcu ustreza na podrejen način, saj se sestava obeh sledi ne prekriva dovolj. »Možno je, da izvira iz drugega tulca ali streliva,« je opozorila Gebhartova. Zato vedno, ko je v dvomu oziroma ko gre za mejni primer, izbere manj obremenilno oceno oziroma kategorijo B, »čeprav lahko izvira tudi iz primerjalnega materiala«.

Sodnica je izvedenko tudi vprašala, ali so rezultati analiz sledi z glave, ki so bili opravljeni v našem Nacionalnem forenzičnem laboratoriju (NFL), v nasprotju z ugotovitvami nemških analiz. Gebhartova je povedala, da je razlika v razmerju antimona in kositra, vendar pa to ne izključuje možnosti, da bi bili delci iz tulca s kraja dogodka, čeprav se je ona iz previdnosti raje odločila za opredelitev sledi po kategoriji B. Kemičarka NFL Ester Ceket pa je pozneje, ko se je soočila z nemško izvedenko, povedala, da so pri nas te sledi opredelili kot delec 1. razreda, kar pa nemški kolegi niso upoštevali.

Gebhartova je razložila tudi posebnosti analiz sledi, ki jih razvrstijo v kategorije A, B in C. Pri tem jim je v pomoč tudi orožje - ki ga v primeru umora Jamnika niso našli -, imeli pa so tulec. Povedala je še, da vsak mesec obravnava primer ali dva, ki sta povezana z ostanki po streljanju, in ob tem analizira dva, tri vzorce ali pa tudi 40 ali celo 100 vzorcev.

Nadaljnje izpraševanje nemške doktorice kemije je izpostavilo, da pri analizi sledi ni pomembna le podrobna kemična analiza sledi, kjer Nemci preiskujejo 0,8 mikrona velike delce, Slovenci pa celo 0,5 mikrona. Enako pomembna je izvedenčeva ocena podatkov. In če je pri tem kanček dvoma, kot je izpostavila Gebhartova v primeru sledi z las, vzorec ni kategorije A, ampak B.

Nemška izvedenka je še opozorila, da literatura - in tudi njihove analize - kažejo, da se delci oziroma sledi sčasoma izgubijo. Na rokah, ki si jih človek umiva, sledi izginejo veliko hitreje kot na oblačilih, kjer sledi izginjajo v urah, dneh in celo letih. »Pri jakni, ki je dober nosilec za ohranitev sledi, ne morem izključiti, da so se delci ohranili daljši čas,« je razložila Gebhartova, ki je med analizo vedela, da je Milko Novič v mesecih pred dogodkom, ki se je zgodil na parkirišču gostinskega lokala na ljubljanskem Viču, obiskoval strelišče. Tam je lahko dobil tudi sledi, ki nastanejo pri streljanju.

Sojenje Noviču se bo nadaljevalo v začetku februarja ali marca, ko bo svoje mnenje predstavil nemški izvedenec za krvne sledove.