Trije soboški dacarji dobili tri mesece zapora pogojno

V pisni izjavi policiji je nekdanji zaposleni obremenil direktorico Vlasto Temlin, a te (še) niso zaslišali.

Objavljeno
28. november 2014 18.51
Dejan Karba, Ljutomer
Dejan Karba, Ljutomer

Murska Sobota – Okrajno sodišče v Murski Soboti je zaradi izdaje ponarejenega potrdila nogometnemu društvu Mura05 trem ljudem iz davčnega urada izdalo kaznovalni nalog.

Nekdanji vodja kontrolorjev, kontrolor in nekdanja namestnica direktorice soboških dacarjev so obsojeni na tri mesece zapora pogojno za eno leto. Na prejeto sodbo se bodo najverjetneje vsi pritožili.

Nekdanja namestnica direktorice Tanja Gyergyek in nekdanji vodja kontrolorjev Avgust Zakojč sta zaradi nepravilnosti ob izdaji potrdila o davčnih obveznostih nekdanjemu soboškemu prvoligašu, nogometnemu društvu Mura05 iz leta 2012, letos ostala brez službe. Kontrolor Štefan Koltaj, ki je sporno potrdilo moral izdati, saj so ga k temu menda napeljevali Gyergyekova, Zakojč in direktorica soboških dacarjev Vlasta Temlin, je delovno mesto ohranil, a je soboško tožilstvo resornemu sodišču tudi zanj predlagalo kaznovalni nalog. Za Vlasto Temlin tožilstvo ni predlagalo nobene sankcije, saj soboški kriminalisti pri njej tedaj niso zaznali sumov kršenja zakonodaje.

A kot smo poročali pred kratkim, so le nekaj tednov pred izrekom kazni sodišča na soboške kriminaliste z izrednim nadzorom pritisnili nadzorniki z uprave kriminalistične policije v Ljubljani, ki so odkrili nekaj velikih nepravilnosti. Med njimi to, da so kriminalisti v predkazenskem postopku »pozabili« zaslišati Vlasto Temlin pa tudi Miroslava Topića, ki je na sedežu soboškega davčnega urada izposloval izdajo spornega potrdila.

Njuno zaslišanje so v času podaje predloga za izdajo kaznovalnega naloga za obdolžene na okrajno sodišče v MS »pozabili« zahtevati tudi na soboškem okrajnem tožilstvu, in to kljub temu, da so imeli na razpolago vso dokumentacijo iz predkazenskega postopka policije, tudi pisno izjavo Zakojča, v kateri ta obremenjuje Temlinovo in Topića. Tožilstvo se je odločilo podati sodišču predlog za izdajo kaznovalnega naloga brez glavne obravnave, kar pomeni, da se obdolženci ne morejo braniti z zaslišanjem prič. Za priče bi, kot smo izvedeli, povabili Temlinovo in Topiča.

Na naša vprašanja – o tem, kaj je z Zakojčevo pisno izjavo in ali je ta del dokumentacije, ki jo je prejelo tožilstvo od policije skupaj s kazensko ovadbo zoper njega – s tožilstva niso odgovorili, češ da odprtih kazenskih postopkov ne komentirajo.