Trojica iz afere Patria od države zahteva 15 milijonov odškodnine

Janša in Krkovič po odškodnino zaradi nezakonitega zapora ter posega v čast in dobro ime, Črnkovič še zaradi poslovne izgube.

Objavljeno
09. oktober 2017 16.35
Mitja Felc
Mitja Felc

Ljubljana − Takoj ko razvpiti primer Patria zaradi zastaranja ni doživel dokončnega sodnega epiloga in se je izkazalo, da so bili obdolženi Janez Janša, Ivan Črnkovič in Tone Krkovič zaradi tega neupravičeno v zaporu, so napovedali odškodninske tožbe.

Danes se je v javnosti razširila novica, da prvak SDS Janez Janša, prokurist podjetja Rotis Ivan Črnkovič in upokojeni brigadir Tone Krkovič od države zahtevajo skupaj skoraj 15 milijonov denarnega obliža: večinski delež Črnkovič, saj naj bi njegovi oceni podjetju Rotis zaradi kazenskega pregona in zapora naredili okoli 12 ali 13 milijonov škode, 600.000 evrov težko odškodnino pa je vložil Krkovič, je medijem povedal njegov pooblaščenec, odvetnik Jože Hribernik. Janša, kot nam je pojasnil odvetnik Franci Matoz, zahteva 900.000 evrov zaradi nezakonitega zapora, nepravične obsodbe ter posega v čast in dobro ime. »Konec junija sem na državno pravobranilstvo poslal odškodninski zahtevek za 900.000 evrov, poleg pa predlagal, da pravobranilstvo to zahteva od vseh tožilcev in sodnikov, ki so v tem postopku sodelovali.«

Pred dnevi je odvetnik Matoz od pravobranilstva na mizo dobil poravnalno ponudbo, s katero je država Janši brez pravdanja pripravljena odšteti 52.800 evrov.

»Država naj odškodnino izterja od tožilcev in sodnikov«

Odškodninske tožbe po nezakonitem priporu ali prestajanju zaporne kazni niso prav nič nenavadnega, je pa redkost, da se tožniki odločijo to terjati neposredno od tistih, ki so bili po službeni dolžnosti del kazenskega postopka.

Vodja opozicije Janez Janša se je na vloženo odškodninsko tožbo odzval na twitterju: »Zahtevamo, da država odškodnino izterja od tožilcev in sodnikov, ki so krivično tožili in sodili. Branke Zobec Hrastar, Andreja Ferlinca, Barbare Klajnšek, Branka Masleše ...« Da je bil takšen tudi uradni predlog, nam je potrdil odvetnik Franci Matoz.

Prestali del zaporne kazni

»Ponudbo pravobranilstva, da so namesto predlaganih 900.000 evrov pripravljeni izplačati le 52.800 evrov, sem zavrnil. V predlogu pa sem jasno zapisal, naj si zahtevano odškodnino solidarno razdelijo Republika Slovenija ter vsi vpleteni tožilci in sodniki, ki so sodelovali pri odločitvah, ki jih je ustavno sodišče na koncu razveljavilo,« je še dodal Matoz.

Kot je znano, so bili Janez Janša, Ivan Črnkovič in Tone Krkovič v zadevi Patria pravnomočno obsojeni, del zaporne kazni pa so že prestali. Leta 2015 je ustavno sodišče obsodilno sodbo razveljavilo in primer vrnilo v ponovno sojenje. Ker je bila tako kompleksna zadeva tik pred absolutnim zastaranjem, je bilo kmalu znano, da dokončnega sodnega epiloga ne bo. Vrhovno sodišče je naposled zastaranje potrdilo februarja 2017, s tem pa je bila tlakovana pot za odškodninske tožbe, ki so jih akterji sicer napovedali.

V tožbo tudi stranka SDS

Tako kot Janša, ki mu je pravobranilstvo ponudilo 52.800 evrov, se s predlaganim zneskom 35.280 evrov ne strinja niti Krkovič. Koliko so ponudili Črnkoviču, ni znano.

V boj za denarno odškodnino pa ni šla le trojica omenjenih, temveč so iz stranke SDS že pred časom sporočili, da tožijo državo za 886.257,37 evra zaradi vpliva sojenja v aferi Patria na državnozborske volitve leta 2014. Janša je bil namreč pozvan na prestajanje zaporne kazni 20. junija 2014, volitve pa so bile 13. julija 2014. »Vsakomur je jasno, da je bila ta sodba v funkciji volitev, saj je bilo zaradi nezakonitega prestajanja zaporne kazni predsedniku SDS onemogočeno sodelovanje v predvolilni kampanji,« so prepričani v stranki.

Odškodninski zahtevek so utemeljevali s tem, da »če do protipravnega ravnanja v procesu Patria ne bi prišlo, bi stranka SDS na predčasnih volitvah leta 2011 in leta 2014 dobila vsaj tako visok odstotek glasov kot na volitvah leta 2008«.