Trupelce odvrgla v Dravo

Motiv menda strah pred nezaželenim starševstvom.

Objavljeno
13. maj 2015 20.53
NOVOROJENČEK V DRAVI
Robert Galun, kronika
Robert Galun, kronika
Maribor – Mladi ženski, ki je v Dravo odvrgla novorojenčka, tožilstvo v zameno za priznanje krivde ni ponudilo nobene kazni. Odločila se je zagovarjati in odgovoriti na očitek, da je 15. avgusta lani, ko je rodila v domači kopalnici, otroka zavila v rjuho in ga naslednjega dne mrtvega vrgla v reko.

Na grozljivo odkritje so delavci dravskih elektrarn naleteli 22. septembra lani okrog poldneva med rutinskim čiščenjem rešetk za dovajanje vode reke Drave na malo hidroelektrarno ob jezu v Markovcih pri Ptuju. Truplo novorojenčka je ležalo med naplavinami, tja pa ga je prinesla voda.

Kriminalistična preiskava ni trajala dolgo, že deset dni pozneje je policija javnost obvestila, da je detomora osumljena 19-letnica iz okolice Maribora. Na sled so ji prišli predvsem v sodelovanju z zdravstvenimi ustanovami, menda tako, da so preverili sezname nosečih žensk, ki so bile pod zdravniškim nadzorom. Izstopala je prav omenjena mlada ženska, ki je rodila doma, ne da bi o porodu, ki je očitno potekal povsem običajno, brez zapletov, obvestila zdravnika. Rojstvo njenega otroka zato, kot kaže, ni bilo nikjer zabeleženo.

Pred starši menda prikrivala nosečnost

»Nimamo nobene informacije, da bi kjerkoli pogrešali novorojenega otroka. Šele obdukcija bo dala več podatkov. Če bi bila mati rodila v porodnišnici, bi vedeli, da katerega od otrok ni, tako pa ne moremo pred koncem preiskave povedati nič konkretnega,« je ob najdbi trupla novorojenčka dejal predstavnik za odnose z javnostjo mariborske policijske uprave Miran Šadl. Takrat je bilo jasno le, da je bilo trupelce v rečnem kanalu že precej časa.

To prvo ugotovitev je pozneje potrdila tudi policijska preiskava. Kriminalisti so namreč ugotovili, da je dekle rodilo sredi lanskega avgusta, in kot je takrat sporočil Šadl, vse kaže, da je otrok umrl takoj po porodu, osumljenka pa je naslednjega dne trupelce odvrgla v kanal Drave. »Kriminalisti so ugotovili, da je bil motiv strah pred neželenim starševstvom,« je dejal Šadl.

Kakšna stiska je žensko gnala, da ni poskrbela za ohranitev življenjskih funkcij novorojenčka in se ga je naslednjega dne na tako krut način znebila, ni znano. Njeno zaslišanje kot tudi zaslišanje njenih staršev je zaradi varovanja osebnega in družinskega življenja potekalo za zaprtimi vrati. Po neuradnih podatkih sicer starša dekleta, pri katerih punca živi, menda nista vedela, da je njuna hčerka noseča, to jima je baje prikrivala.

Pred tem detomorom so policisti mariborske policijske uprave zadnji tovrstni primer obravnavali leta 2007. Takrat so delavci v podjetju Papir servis v Lenartu med sortiranjem odpadkov na tekočem traku našli truplo novorojenčka. Na ptujskem in ormoškem območju, kjer so lani našli trupelce, pa so v zadnjih treh desetletjih obravnavali vsaj dva primera detomora, ki sta prišla v javnost. Enega blizu Velike Nedelje pri Ormožu, drugega pa v haloškem predelu današnje občine Videm.