Tudi direktor CSD je sumil, da ima policija nalogo spremljati Casiraghija

Na sojenju Stephenu Casiraghiju zaradi divjega bega po ljubljanskem mestnem središču zaslišali nove priče.

Objavljeno
30. november 2017 15.16
Stephen Casiraghi pred mariborskim sodiščem, 13.3.2017, Maribor [stephen casiraghi]
Jure Predanič
Jure Predanič

»Vozil je z visoko hitrostjo, in sicer med 70 in 80 kilometrov na uro, kolikor sem uspel gledati na števec,« je na sojenju razvpitemu obsojencu Stephenu Casiraghiju, ki mu sodijo zaradi divjanja po ljubljanskem mestnem središču 25. marca letos in groženj policistom, povedal Uroš P., eden od policistov, ki so ga takrat zasledovali. Poleg nevarne vožnje Casiraghiju tako tožilstvo med drugim očita, da je ob aretaciji »grozeče pogledal policista in jima rekel, da bo imela ljubljanska policija veliko dela, ko bo čez dve leti prišel iz zapora.«

Kriminalist je med drugim povedal, da so tistega jutra na PP Ljubljana Center izvedeli, da Casiraghija videvajo na območju Metelkove in da uporablja avto renault clio z različnima registrskima tablicama. Po besedah priče so jim povedali, da je treba preveriti tablice in izvor avtomobila.

Priča je še povedala, da sta s kolegom s civilnim vozilom večkrat opravila kontrolo na Metelkovi in na Taboru res zagledala Casiraghija, ki je hodil proti cliu. Z njim sta hotela opraviti postopek, vendar se je Casiraghi, še preden sta svoj avto obrnila, odpeljal. Obvestila sta tudi ostale patrulje, je povedal kriminalist, ki je nato na sodišču še razložil, da ga je ena od patrulj hotela zaustaviti. Čeprav je sprva kazalo, da bo res ustavil, je Casiraghi nenadoma speljal in skozi rdečo zapeljal v križišče, zato so ga policisti začeli zasledovati. Casiraghi je med begom zapeljal skozi rdečo, eden od voznikov pa je moral zapeljati na parkirišče ob cesti, da je preprečil trčenje. Kolega policista sta po besedah kriminalista morala celo zapeljati vzvratno, da sta se mu izognila. Casiraghija so naposled sicer ustavili, vendar priče ni bilo zraven. Kot je povedal, se je v njiju se s kolegom namreč zaletelo drugo policijsko vozilo.

Pričo je sicer zagovornik Blaž Žibret precej spraševal glede tega, kakšne naloge so imeli tistega dne policisti glede Casiraghija. Obramba, ki je zaradi tega že predobravnavnem naroku tudi predlagala izločitev tako rekoč vseh dokazov iz spisa, namreč trdi, da je Casiraghi v tem postopku žrtev svoje razvpitosti in da so mu policisti po izpustu na prostost (po dveh desetletjih za zapahi mu je vrhovno sodišče 9. marca zaradi dotedanjega nepravilnega združevanja zapornih kazni odpravilo prestajanje kazni, na kateri bi sicer moral biti do avgusta 2019) nezakonito sledili, saj za prikrite ukrepe ni bilo nobenih sodnih odredb. Dvom obrambe o zakonitosti ravnanja policije so še okrepile nasprotujoče si izjave policistov, ki so jih menda glede tega dajali med preiskavo in iz katerih je jasno, da so mu sledili. Obramba sicer ne oporeka temu, da lahko policija ustavi voznika avtomobila, ki ima nameščene druge tablice, vendar je sporno njihovo predhodno delovanje. A je kriminalist zatrdil, da je šlo za sum ukradene tablice, zaradi česar bi menda enako preverili vsakogar, ne le Casiraghija.

Tokrat je bil na sodišču zaslišan tudi direktor CSD Moste Polje Marjan Vončina, ki je med drugim povedal, da se je pri njem Casiraghi oglasil dan po prihodu iz zapora (dobra dva tedna pred dogodkom). Povedal, je, da je Casiraghi »dolgotrajni uporabnik« njihove službe, da ga poznajo že vse življenje in je zato poučen glede tega, kaj mu pripada, denimo pravica do denarne pomoči. Ravno v času Casiraghijevega obiska pa so Vončino klicali s policije in povedali, da je Casiraghi na prostosti in da se lahko CSD obrne na njih, če bodo potrebovali zaščito. »Imel sem občutek, da ima policija nalogo spremljati njegovo prostost,« je povedal. Casiraghi je takrat slišal direktorjeve besede »ja, tukaj je, še vedno je pri meni v pisarni«. S sestanka pri Vončini je šel zato naravnost na policijsko postajo Ljubljana Moste in jih vprašal, zakaj »špijonirajo« in za njim. Policista, ki se je takrat z njim pogovarjal, bodo, kot še nekaj drugih prič, zaslišali 8. decembra.

Ne more se zagovarjati, ker je vklenjen

Casiraghi, ki je na predobravnavnem naroku očitke tožilstva zanikal, niti slišati ni hotel o predlogu tožilca Mateja Peterce. Ta bi ga, če bi obtoženi krivdo priznal, zaradi vseh novih grehov na hladno poslal za pet let in pol. »Obtoženi se ne more zagovarjati, ker je vklenjen, kar je kršitev človekovih pravic in svoboščin,« je tekom tega postopka sicer že večkrat ponavljal na vprašanja sodnika, ki ga je med drugim zanimalo, zakaj naj bi ga vklenjene noge ovirale pri sodelovanju med postopkom, a je Casiraghi le vztrajal pri svojem odgovoru.

Pred enim tednom pa se je Casiraghi celo uprl in ni hotel na sodišče in so ga morali pravosodni policisti po pojasnilih sodnika celo zapreti v posebno sodbo oziroma »medicinko«, kot ji tudi pravijo. Devet prič, od tega sedem policistov, je zato moralo naslednjega dne vnovič na sodišče. Takrat je policist Matej K. s PP Ljubljana Center tako recimo pojasnil, da sta bila s kolegom v patrulji, ko so ju nekaj po 9. zjutraj prek radijske zveze kriminalisti obvestili, da so izsledili moder renault clio, ki ima dve različni registrski tablici. Zagovornika Blaža Žibreta je zanimalo, ali je v tistem času, ko je patrulja dobila obvestila o cliu, vedel, da gre za Casiraghija, odgovoril, da ne, niti ga o tem, da je Casiraghi na svobodi, niso seznanili pri tako imenovani odpravi dela.

Nekoliko drugače je glede tega v sodni preiskavi povedal včeraj zaslišani policist Marko P., prav tako s PP Ljubljana Center. Pojasnil je, da so jih nadrejeni večkrat opozorili, da se Casiraghi verjetno nahaja na tem območju in da je lahko nevaren za okolico.