»Tudi na koprskem sodišču sodijo pošteno!«

Popovič in Bangiev pravnomočno nedolžna glede očitka o zlorabi položaja pri zamenjavi zemljišč v korist Mladena Rudonje.

Objavljeno
03. marec 2016 19.08
tlo/popovic
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper – Višje sodišče je zavrnilo pritožbo tožilstva na oprostilno sodbo za župana Borisa Popoviča in predstojnika urada za okolje in prostor Georgija Bangieva. »Tudi na koprskem sodišču lahko pričakujete pošteno sojenje. Sodišče me res preseneča v zadnjem času,« je v odzivu zapisal župan.

Obtožnica, ki je bila zoper oba najvišja občinska funkcionarja vložena že 25. januarja 2012, jima je očitala, da sta zlorabila uradni položaj, z namenom, da bi nekdanjemu nogometnemu reprezentantu Mladenu Rudonji omogočila pridobitev velike protipravne premoženjske koristi, torej zaslužek s preprodajo zemljišč, in pri tem oškodovala proračun za 194.000 evrov.

Z 200 na 74 evrov za kvadratni meter

»Vsi elementi kaznivega dejanja niso bili dokazani. Leta 2006, ko je prihajalo do obravnavanih nepremičninskih poslov, je bil nepremičninski trg povsem drugačen, kot je danes. Na trgu je bilo veliko nepričakovanih nihanj. Odločilna pri presoji so bila pričevanja zaslišanih, ki so potrjevala obrambo obtoženih, predvsem pa modifikacija obtožnice. Očitek o storjenem kaznivem dejanju se je po vrednosti znižal za približno desetkrat. To dodatno vzbuja dovolj dvoma, zakaj bi obtožena šla v nezakonita ravnanja, če posel ni obetal prepričljivo velikih dobičkov,« je oktobra lani ocenil sodnik Matevž Gros, ki je tako na prvostopenjski obravnavi izdal oprostilno sodbo.

Zgodba je povezana z zamenjavo parcel med zemljišči nad Dolinsko cesto in v Valdoltri. Tožilstvo je svoje obtožbe gradilo na oceni, da naj bi bila zemljišča tam vredna vsaj 200 evrov za kvadratni meter, izvedenec gradbene stroke je na podlagi sklenjenih podobnih nepremičninskih poslov na območju Valdoltre ugotovil, da je bila tržna vrednost zemljišča kakih 85 evrov, občina pa je postavila ceno 74 evrov. Zato je tožilstvo na samem sojenju spremenilo obtožnico in ugotovilo, da naj bi oškodovanje znašalo samo 19.140 evrov. Vse to ni prepričalo sodnika. Še posebej, ker sta Popovič in Bangiev pojasnila, zakaj je občina morala menjati zemljišča, ker je nujno morala graditi infrastrukturo.

Županov odvetnik Uroš Čop je včeraj pojasnil, da tožilstvo Popoviču ni nikoli očitalo, da bi sebi ali tretji osebi pridobil premoženjsko korist. Popoviču in Bangievu so sodili za težje kaznivo dejanje, kot bi jima morali, če bi ga seveda zagrešila. Za milejšo kazen je bil predviden tudi krajši zastaralni rok, zaradi česar je dejanje, za katerega sta bila na koncu obtožena, že zdavnaj zastaralo.

»Kljub temu da je tožilstvo slednje vedelo, ni umaknilo obtožnice, kar bi lahko storilo kadar koli. To je bilo podlo. Celo pritožilo se je na oprostilno sodbo,« je včeraj na spletni strani koprske občine Popovič očital tamkajšnjemu tožilstvu in dodal, da vedno bolj opaža, da niso vsi sodniki v Kopru podrejeni nekim silam, kot je mislil v preteklosti. »Državljani lahko računamo na pravične sodbe in na pravico tudi na koprskem sodišču. To me zelo veseli,« je še zapisal.