Tujec ukradel več kot pol metra arhivskega gradiva

Arhivalije bi na črnem trgu lahko navrgle milijon evrov. Italijanu grozi zaporna kazen.

Objavljeno
11. november 2013 20.25
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Italijanski državljan je v koprskem Pokrajinskem arhivu v nekaj letih ukradel za 50 centimetrov dragocenega arhivskega gradiva. Primer so koprski kriminalisti razkrili danes, čeprav so storilca velike tatvine razkrili že 5. marca 2012. Šele zdaj so po vseh preiskavah in vrnitvi gradiva podali tudi ovadbo.

Storilcu 40 kaznivih dejanj velike tatvine grozi do pet let zapora, saj je 66-letni Tržačan iz Kopra več let odnašal arhivske dokumente neprecenljive vrednosti, ki imajo vsi status kulturnega spomenika. Čeprav prave cene nimajo, bi po nestrokovni oceni na črnem trgu preprodajalcu prinesli več kot milijon evrov.

Pokrajinski arhiv Koper premore za 6000 metrov gradiva. Če bi ga zložili v vrsto, bi segalo od Kopra do Izole. Italijanski predrznež je v nekaj letih postopoma odnesel pol metra. K sreči in po zaslugi sodelovanja z italijansko policijo je večina (morda vsa) ukradena dokumentacija zdaj spet na svojem mestu – v arhivu.

Direktorica Pokrajinskega arhiva Nada Čibej nam je danes pojasnila, da sta zaposlena uslužbenca v arhivu po naključju opazila, kako je njihov redni obiskovalec spravil dokument v zvezek, v katerega si je zapisoval podatke.

To je storil v čitalnici, ki je opremljena z nadzornimi kamerami. Ko se je Italijan odpravljal domov, so ga zaposleni soočili z opaženim, pri njem so našli dokumente, ki jih je hotel odnesti. Vzeli so njegove podatke in mu povedali, da je od takrat za zmeraj nezaželen v slovenskih arhivih. Šele ko so mu dovolili, da odide, je direktorica obvestila Policijsko upravo Koper.

Koprski kriminalisti so v obsežni in dolgotrajni kriminalistični preiskavi ugotovili, da je omenjeni italijanski državljan od leta 2009 redno (vsak mesec, včasih tudi po večkrat na mesec) zahajal v čitalnico koprskega arhiva in postopoma odtujeval dragocenosti. Koprski kriminalisti so se povezali s tržaškimi finančnimi stražniki. Ti so pri osumljencu v Trstu opravili hišno preiskavo ter pri tem našli in zasegli kar pet večjih kartonskih škatel z različno arhivsko dokumentacijo, nesporno odneseno prav iz Kopra. To so mu seveda zasegli in je bila medtem že vrnjena pokrajinskemu arhivu.

Poostrili varnostne ukrepe

Direktorica Nada Čibej nam je povedala, da je imel storilec kaznivega dejanja reference tržaškega Poštnega muzeja in da so pri pregledu videoposnetkov naleteli tudi nanj, vendar očitno niso nikoli pri nadzoru počakali dovolj dolgo, da bi ujeli trenutek, ko je izmaknil kakšen dokument. Po prijetju so pregledali vse posnetke, ki so jih hranili, in ugotovili vrsto primerov jemanja in skrivanja arhivalij.

»Po naših evidencah je vrnjeno vse. Toda težko trdim, da je res vrnil vse in da česa ni že kako odtujil. Prav vsakega papirja namreč nimamo dokumentiranega. Nemalokrat je v eni mapi na desetine listin. Odnašal je predvsem pečate, zanimive kuverte, žigosane znamke, razglednice oziroma dopisnice, dokumente, ki so tako ali drugače povezni s poštnim poslovanjem na tem območju. Bili smo pretreseni, dobesedno šokirani, ko smo spoznali, da se lahko dogaja kaj takšnega. Zelo smo poostrili nadzor in uvedli zelo stroge ukrepe varovanja. Od takrat so vsi sumljivi, tudi tisti, ki prihajajo s povsem drugimi nameni. O tem primeru sem že in bom zdaj še natančneje obvestila vse arhive in druge podobne institucije v državi,« je povedala Nada Čibej, ki funkcijo direktorice opravlja od leta 2006 in česa podobnega ni doživela.

Zasačeni Italijan je očitno zbiratelj tega gradiva in je po razkritju sam poslal arhivu po pošti nekaj dokumentov. Ni pa pričakoval, da bodo primer tako resno vzeli v obdelavo koprski kriminalisti in njihovi italijanski kolegi.