Ubežnika, ki je napadel ženo, izdal copat

Konec iskalne akcije: Alojzu Stariču ovadba zaradi poskusa uboja žene zdaj ne uide.

Objavljeno
06. avgust 2015 17.36
Dejan Karba
Dejan Karba

Nasova – Po natanko dvainsedemdesetih urah, odkar je 46-letni Alojz Starič iz Mahovcev kot sopotnik v avtomobilu poskušal ubiti svojo deset let mlajšo ženo Valerijo Starič, so osumljenca na podstrešju skednja njegove domačije v Nasovi včeraj zjutraj našli policisti.

Obsežna akcija, ki so jo organi pregona ravno včeraj nameravali še razširiti, se je končala zelo uspešno, pravi pomočnik komandirja radgonske policijske postaje Danilo Lukovnjak. Osumljenemu so odvzeli prostost in ga bodo zaradi kaznivega dejanja poskusa uboja s kazensko ovadbo privedli na zaslišanje pred soboškega preiskovalnega sodnika.

Oškodovanka pod policijsko zaščito

V ponedeljek zjutraj je med vožnjo po magistralki na območju Apač v spodnji del trenirke sive barve in črno majico oblečen moški, ki je po zatrjevanju domačinov prevečkrat precej globoko pogledal v kozarec, sopotnico, svojo ženo, napadel z nožem. Odgovora na vprašanje, zakaj je to storil, še ni, soboški kriminalisti in radgonski policisti pa do včeraj tega niti niso pretirano iskali. Bolj kot to jih je namreč zanimal pobegli storilec, štiriindvajseturno zaščito pa so morali zagotoviti tudi oškodovanki, ki je bila po bolnišnični oskrbi – odnesla jo je z lažjimi vrezninami – že v ponedeljek napotena domov.

Storilec, ki je kazal opazne znake načetega zdravja, kot pravijo domačini, je po dogodku zapustil vozilo in zbežal v prostrana apaška koruzna polja. Policisti so zato takoj začeli iskalno akcijo, a se je ta prvi dan končala brez uspeha. Drugi človek radgonskih policistov Danilo Lukovnjak, ki je bil na terenu vse tri dni, se spominja, da so v ponedeljek prečesali območje, veliko okoli sedem krat štiri kilometre: »Ker gre večinoma za polja, zasajena s koruzo, se uspeha kljub skupini policistov vodnikov s službenimi psi že prvi dan nismo nadejali. Območje, kjer bi se storilec lahko skrival, je res veliko.«

Iskali so tudi ponoči, akcijo so spet okrepili v torek. Od pristojnega sodišča so kriminalisti pridobili dovoljenje, da osumljenca lahko sledijo tudi prek signala njegovega prenosnega telefona, vendar njegove natančne lokacije niso uspeli pridobiti: »Se je pa zaradi te poteze precej zožil krog, kjer naj bi se osumljeni nahajal, zato smo območje začeli zares podrobno, skoraj filigransko natančno preiskovati«. Od deset do petnajst policistov, kolikor se jih je nenehno menjavalo na terenu, eden pa je ves čas varoval poškodovano osumljenčevo ženo, je nato v sredo popoldne prek zbiranja informacij dobil podatek, da se je osumljeni gibal po cesti, ki vodi do njegovega doma.

Aretaciji se ni upiral

Storilec, ki so ga kriminalisti označili za nevarnega in oboroženega, se je torej vračal domov. »Na prvem mestu je bila varnost žrtve,« pravi Lukovnjak in dodaja, da je dodatno težavo v zadevo vneslo še pričevanje ljudi, da je bil osumljeni videti precej slabo: »Seveda smo pomislili tudi na samomor, zato smo v reko Muro poslali svoje in gasilske potapljače.« Ti so v torek popoldne osumljenca iskali v Murini strugi, od Apač do Veržeja, včeraj so potapljaško akcijo nameravali še razširiti. A to ni bilo treba.

Policisti so včeraj zjutraj v bližini storilčevega gospodarskega poslopja v naselju Nasova opazili copat, ki ga tam dan prej ni bilo: »V spremstvu brata iskane osebe smo prostore nato temeljito preiskali in osumljenca okrog devete ure dopoldne živega in zdravega prijeli na podstrešju«. Lukovnjak pravi, da se storilec aretaciji ni upiral, bil je trezen in priseben. »Pri prijemu ni bilo treba uporabiti prav nobene sile, akcija se je uspešno končala v vseh pogledih: tako za žrtev kot za storilca,« je zadovoljen Lukovnjak, ki je z operativno sposobnostjo njegovih policistov in soboških kriminalistov zadovoljen.