Učenec v Ribnici izsiljeval in ne posilil otroka

Lažna novica. Nad poročanjem spletnega medija zgroženi prav vsi. Se obeta tožba?

Objavljeno
14. november 2017 18.03
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Ribnica – Zaradi zapisa, da naj bi romski učenec v ribniški osnovni šoli dr. Franceta Prešerna konec prejšnjega tedna na stranišču posilil mlajšega dečka, sta vodstvi šole in občine dobesedno na nogah, saj se je laž hitro razširila po socialnem omrežju, večina piscev komentarjev pa je pozivala k linču. »Kar so zapisali na spletnem portalu časopisa preprosto ni res in res ne vem, komu ta zapis služi,« je za Delo pretresena povedala tamkajšnja ravnateljica Andreja Modic.

Modičeva sicer ni želela razkriti, kaj se je pred nedavnim resnično zgodilo v šoli oziroma v njeni bližnji okolici. Povedala je le, da so bili na šoli policisti, ki obravnavajo kaznivo dejanje, kar pa ni v nobeni povezavi s spolno nedotakljivostjo oseb. Na ljubljanski policijski upravi so bili skopi z informacijami, saj gre za mladoletne otroke.

Povedali so, da so ribniški policisti prejeli prijavo zaradi suma izsiljevanja ter da so zbirali obvestila in opravili določena preiskovalna dejanja ter bodo o ugotovitvah obvestili pristojno tožilstvo v Ljubljani in Okrajno sodišče v Kočevju. Po besedah tiskovne predstavnice Nataše Pučko ne gre za sistematično izsiljevanje, ampak za posamezen primer, v katerega sta vključeni dve mladoletni osebi. Zaradi spoštovanja določil varstva osebnih podatkov in tudi varovanja integritete otrok in mladoletnikov ter njihovega celostnega razvoja sogovornica ni želela razkriti ničesar več.

Predsednik sveta staršev Iztok Mihelič je napovedal, da bodo zaradi razjasnitve in pojasnitve tega primera danes imeli sestanek s starši. »V šoli ni prišlo do nobenega kaznivega dejanja in tudi ravnateljica je zagotovila, da ni prikrivala ničesar. Kaj se je resnično dogajalo zunaj zidov šole, bo ravnateljica pojasnila na sestanku s starši,« je povedal Mihelič.


Osnovna šola dr. Franceta Prešerna v Ribnici. Foto: Bojan Rajšek/Delo

Objavili popravek

Ribnica se je znašla v zgodbi, ki se je ne bi branili niti v kriminalnem podzemlju Baltimora. Z bombastičnem zapisom Starši otrok prestrašeni: Na stranišču Osnovne šole Ribnica romski učenec posilil mlajšega dečka. Ravnateljica zabičala, da javnost o dogodku ne sme nič izvedeti, je spletni portal Nova24TV, ki delujejo pod geslom Prvi v službi resnice, avtorja A. L. objavil članek, ki izrazito meče slabo luč na to osnovno šolo. Avtor se sklicuje na pismo, ki da je prispelo v njihovo uredništvo in v katerem ogorčen bralec, »ki kljub zapovedim, da o dogodku ne sme govoriti, ni mogel stati križem rok«. Ravnateljica pa da je vsem, ki so o dogajanju na šoli seznanjeni, zabičala, da zadeva pod nobenim pogojem ne sme priti v javnost. Pisec A. L. navaja, da naj bi to zahtevala celo od policije, ter da naj bi se na šoli zgodilo že več kriminalnih dejanj – predvsem naj bi jih zakrivili romski učenci, do katerih naj bi bilo vodstvo zelo popustljivo. Zaradi netočnih navedb je demanti članka zahtevala tudi ljubljanska policijska uprava.

Vodstvo šole je na svoji spletni strani obvestilo javnost, da so navedbe v članku tako o samem dogodku kot o ravnanju ravnateljice v zvezi z njim v celoti neresnične. »Na naši šoli ni bilo posilstva in ravnateljica šole takega dogodka v nobenem primeru ne bi skrivala pred javnostjo niti tega ne bi zahtevala od nikogar,« je med drugim zapisano na spletni strani šole.

Ribniški župan Jože Levstek je za Delo povedal, da je na podlagi sestanka z ravnateljico šole Andrejo Modic takoj poklical odgovornega urednika Nova24TV in zahteval takojšen popravek, kar se je na koncu tudi zgodilo.

Na šolskem ministrstvu pa so nam včeraj sporočili še, da so šolo zaprosili za posredovanje uradne izjave o dogodku oziroma medijskim zapisom. Obenem so jim svetovali, naj v primerih, ko so zapisi netočni in zlonamerni oziroma je novica lažna, vložijo kazensko ovadbo.