Kaj natančno je bilo krivo za smrt 34-letne Domžalčanke, še ugotavljajo

V istem stanovanjskem bloku je leta 2013 izbruhnil večji požar. Ugotavljajo, kdo je napeljal elektriko.

Objavljeno
29. september 2016 14.50
Aleksander Brudar
Aleksander Brudar
Domžale - Domžalčane, predvsem stanovalce tamkajšnjega bloka na Ulici Matije Tomca 2, je v sredo popoldne pretresla smrt 34-letne domačinke Lare Kos. Še včeraj, dan po dogodku, sosedje niso mogli verjeti, da se je lahko zgodila takšna tragedija, in sicer v domači kuhinji.

Ura je bila nekaj čez šesto popoldne, ko je nesrečnica najverjetneje pripravljala večerjo. In medtem ko se je prijela za štedilnik, jo je tako stresla elektrika, da je kljub hitri zdravniški pomoči pozneje v bolnišnici umrla. Kot nam je povedal poveljnik gasilske enote CZR Domžale Matjaž Merkužič, jih je regijski center za obveščanje prosil za pomoč pri prenosu poškodovane osebe. Celotno intervencijo je tako vodila ekipa nujne pomoči domžalskega zdravstvenega doma.

Pomoč z avtolestvijo

Pojasnil nam je še, da so bili na kraju zelo hitro in da je bilo tudi za prenos ponesrečenke iz enajstega nadstropja s pomočjo avtolestve vse zelo hitro pripravljeno. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so poškodovanko v reševalno vozilo prenesli že ob 18.34. »Osebo so gasilci oživljali in jo predali reševalcem ZD Domžale, ti so jo prepeljali v UKC Ljubljana,« so še zapisali na upravi. Kaj bi lahko dejansko v sredo šlo narobe, Merkužič ni želel ugibati. Preusmeril nas je na policijo, tam pa so nam povedali, da preiskava še poteka.

Z ljubljanske policijske uprave so sporočili, da so bili o dogodku obveščeni šele včeraj zjutraj in da so se policisti takoj lotili zbiranja obvestil in ogleda kraja dogodka. »Prve ugotovitve kažejo, da se je dogodek zgodil zaradi udara električnega toka, medtem ko je 34-letnica kuhala na štedilniku.« Sklenili so, da policisti in kriminalisti o dogodku zbirajo obvestila tudi v smeri sumov kaznivega dejanja, predvsem morebitnih nepravilnosti pri električni napeljavi. Med drugim bodo ugotavljali, kdo je elektriko napeljal.

Policijska preiskava še poteka

Med sosedi je bilo včeraj mogoče slišati več različic dogodka. Povedali so nam, da je v njihovih kuhinjah pomivalno korito večinoma ob štedilniku in da bi bila za nesrečo lahko kriva kuhalna plošča, ki je bila napačno zvezana z elektriko. Nekateri so tudi slišali, da je nesrečnico stresla mikrovalovna pečica, medtem ko jo je čistila. A kot vse kaže, je najverjetnejša razlaga, da se je, medtem ko je pomivala posodo, z roko naslonila na indukcijsko ploščo in da jo je ta usodno stresla. »Štedilnik naj bi prijela in jo je nato elektrika ubila,« nam je še povedala ena od stanovalk. Za natančen vzrok nesreče bo seveda treba počakati na konec policijske preiskave.

Ne gre spregledati, da je to že druga večja nesreča v tem bloku, saj so bili 26. oktobra 2013 priča velikemu požaru. Takrat so ognjeni zublji zajeli dvanajsto nadstropje bloka, torej nadstropje nad družino Kos, in kot smo izvedeli, je požar poškodoval tudi njihovo stanovanje. To je bilo tako, kot predvidevajo sosedje, prenovljeno in morda bi lahko težave z elektriko izvirale iz tistega časa.

Sosede je tragedija še toliko bolj pretresla, ker je bila Lara Kos mama dveletnih dvojčkov. Pravijo, da je bila to prijetna mlada družina. Hkrati pa že razmišljajo, kako bi začeli zbirati denar za moža Iztoka in mu vsaj tako pomagati, saj se je zdaj znašel v zelo težkem položaju. Še posebej zato, ker je bil, kot smo izvedeli, v času tragične nesreče doma.