Udarec s sekiro jo je stal enajstih let svobode

Višje sodišče je potrdilo kazen Nadi Rozman, ki je poskusila umoriti ljubimca Sulejmana Ćerimovića.

Objavljeno
07. marec 2016 16.01
Robert Galun
Robert Galun
Maribor – »Ljubi bog, kaj si mi naredila!« je 3. marca lani zakričal Sulejman Ćerimović, ki ga je partnerka Nada Rozman prebudila z udarcem po glavi s sekiro. Zaradi poskusa umora jo je sodišče prve stopnje poslalo za rešetke za enajst let in višje sodišče te odločitve ni spremenilo.

»Višje sodišče v Mariboru je pritožbo zagovornice obdolžene zavrnilo kot neutemeljeno in potrdilo sodbo prve stopnje,« je pojasnil vodja Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru Drago Šketa. Sodba je zdaj pravnomočna.

Kaj je Rozmanovo gnalo, da je tako brutalno obračunala z ljubimcem, in to le nekaj ur zatem, ko sta si privoščila mesene užitke, ni povsem jasno, saj je sodni proces potekal za zaprtimi vrati. Strokovnjak za človeško psiho Andrej Pišec je namreč navzočnost predstavnikov sedme sile v sodni dvorani ocenil za škodljivo.

Bržkone je grozljiva budnica, ki jo je Rozmanova pripravila Ćerimoviću, posledica bolestnega ljubosumja. Danes 66-letna upokojenka in njen partner istih let sta namreč večer prej odšla na večerjo v Mercatorjev center, tam pa je natakarica šarmantnemu možakarju dejala: »Dolgo te nisem videla, pridi še kaj naokrog.« Za nameček mu je prijazno na ramo položila še roko.

Med potjo domov je Ćerimović moral poslušati nerganje, Rozmanova se je umirila šele v stanovanju v bloku na Cesti proletarskih brigad 55, ki je od restavracije, kjer sta večerjala, oddaljen le nekaj minut hoje. Doma ga je prosila za sekiro, češ da bo šla naslednji dan k prijateljici nasekat trsk, in Ćerimović je nič hudega sluteč šel v klet ponjo. Celo kovinski del je nabrusil in ročaj položil v umivalnik, da bi se les čez noč napil vode in bil trdnejši.

Zunajzakonska partnerja sta zatem skočila med rjuhe, ko je Ćerimović zaspal, pa je počilo. Okrog sedmih zjutraj ga je prebudil silovit udarec po glavi, s katerim mu je Rozmanova skoraj odsekala uhelj ter mu prizadejala kar petnajst centimetrov dolgo rano. Zdravniki so ga komaj rešili, tako močno je brizgala kri. Izgubil je od tri do štiri litre življenjske tekočine.

Poskušala je uprizoriti vlom

Kljub šoku in udarcu po glavi se je Ćerimović pognal za napadalko in jo zgrabil za hlačnico, da je padla po tleh. Hrup so slišali sosedje, ki so Rozmanovo pospremili v eno izmed stanovanj, za ranjenega Ćerimovića pa so poskrbeli reševalci. Kajpak so na kraj dogodka nemudoma prihiteli tudi kriminalisti, ki jih je želela Rozmanova speljati na napačno sled. S tečajev je snela vhodna vrata in poskušala uprizoriti vlom, sebe pa prikazati kot žrtev.

Sledila je ovadba zaradi poskusa umora in lanskega avgusta se je Rozmanova že znašla v sodni dvorani. V ponudbo tožilstva, ki bi v primeru priznanja krivde predlagalo osem let zapora, ni privolila, kar se je kasneje izkazalo za napačno odločitev. Okrožna sodnica Barbara Nerat ji je namreč prisodila enajst let zapora.

Nižje kazni ob upoštevanju vseh olajševalnih okoliščin Neratova Rozmanovi ni mogla izreči, spomnila jo je, da bi si lahko s sprejetjem ponudbe tožilstva na predobravnavnem naroku prihranila nekaj let zapora. Rozmanovi je sicer verjela, da je bila v stiski, a težave bi morala reševati drugače, ne s sekiro. Je dovolj inteligentna, da ve, da se stvarem ne streže na takšen način, lahko bi se, denimo, odselila, je povedala sodnica.

Sulejman Ćerimović je med pričanjem poudaril, da sta se s partnerko dogovarjala za poroko v lanskem maju in da nikoli ni omenila, da bi rada prekinila zvezo: »Pustil bi ji oditi. Če ne gre, ne gre.« Žal mu je bilo, da se je zgodilo, kar se je, Rozmanovo bi vzel nazaj, če bi se odločila za zdravljenje. Tudi premoženjskopravni zahtevek v višini 33.000 evrov, s katerim ga je kazensko sodišče napotilo na pravdo, je bil pripravljen umakniti.