Od kakovosti kokaina odvisna tudi kazen

Policisti menijo, da je litovski državljan paket z drogo prevzel v Kopru.

Objavljeno
22. september 2016 16.18
sojenje zoper obd.Klemunskis Mindaugasa sodišče Ljubljana 29.03.2016 foto:Igor Mali
Mihael Korsika
Mihael Korsika

Ljubljana - V nadaljevanju sojenja Litovcu Klemunskisu Mindaugasu, v čigar prtljagi sta najemodajalec in njegov sin januarja odkrila tri kilograme kokaina, je sodišče odredilo analizo prepovedane droge. Če bo sodba obsodilna, je namreč od čistosti droge odvisna tudi višina kazenske sankcije.

Obtoženi 56-letni Klemunskis Mindaugas je januarja letos v Slovenijo priletel iz Istanbula. Po krajšem postanku v prestolnici se je s taksijem odpeljal v Koper in se po nekaj dneh vrnil v Ljubljano. Dan po vrnitvi je nenadoma izginil, zato sta zasebni najemodajalec in njegov sin, pri katerih je moški najel sobo, odprla njegovo prtljago, v njej pa našla tri sumljive pakete. Odnesla sta jih na policijo, kjer so ugotovili, da gre za kokain.

Dokazov o tem, kje naj bi moški, za katerega policisti menijo, da je bil le kurir, drogo prevzel, niso našli. »Hipoteza policije je, da je kokain prevzel v Kopru,« je v nadaljevanju sojenja povedala okrožna sodnica Barbara Črešnar Debeljak. Obramba je zato predlagala sodišču, naj odredi dodatno analizo kokaina, saj se ne ve, kakšne kakovosti je. Na podlagi tega bi po mnenju obrambe policisti lahko tudi ugotovili, ali je bil kokain takšne kakovosti zasežen oziroma ali so ga razpečevali na območju Kopra. Sodnica je predlogu ugodila, vendar ne iz razlogov, ki jih je navedla obramba. Analizo kokaina je odredila le zaradi morebitne obsodbe, saj bo v tem primeru čistost oziroma kakovost droge vplivala na višino kazni.

Pred sodni senat je včeraj stopil še kriminalistični inšpektor nacionalnega forenzičnega laboratorija in pojasnil, da so le na enem od treh paketov z drogo našli troje bioloških sledi. Na paketu so odkrili prevladujočo sled neznanega moškega in manjšinsko mešanico sledi več oseb, med njimi tudi Mindaugasa. »Z zelo veliko verjetnostjo menimo, da je to sled obtoženega,« je povedal forenzik. Na vprašanje zagovornika, ali obstaja možnost, da bi biološke sledi na paket prišle prek oblek in drugih stvari, ki jim je imela njegova stranka v prtljagi, je odgovoril pritrdilno.

Sojenje Litovcu, ki na epilog sodnega postopka čaka v priporu, se bo nadaljevalo 11. oktobra, ko bodo najverjetneje na vrsti sklepne besede obrambe in tožilstva. Slednje je sicer na predobravnavnem naroku aprila v primeru priznanja krivde Mindaugasu ponudilo slabih pet let zapora, vendar ponudbe ni sprejel.