Na dan požara v Mercatorjevem skladišču brez požarne straže

Pri preiskavi požara, v katerem je umrla ena oseba, inšpektorat ugotovil nepravilnosti, povezane s požarno varnostjo

Objavljeno
09. junij 2015 13.41
mfe-POZAR
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika
Ljubljana − Inšpektorat je v okviru nadzora preveril, ali ima gospodarska družba izdelane predpisane dokumente ter ali se izvajajo predpisani ukrepi varstva pred požarom. Inšpektorji so tako ugotavljali predvsem, ali so 12. maja, ko je izbruhnil požar, med vzdrževalnimi deli, pri katerih se je uporabljal odprti ogenj, organizirali predpisano požarno stražo. Kot je znano, je v požaru ena oseba izgubila življenje.

»Za začetek smo ugotovili, da so se tega dne dejansko izvajala vzdrževalna dela, pri katerih so uporabljali tudi varilni aparat in kotno rezalko, torej dela, ki zahtevajo organiziranje požarne straže,« je za spletni medij Žurnal24 povedal glavni republiški inšpektor za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami Milivoj Dolščak. »Požarna straža je bila opuščena, to je dejstvo,« je tudi za Delo potrdil Dolščak.

Inšpektorat je vse od začetka preiskave po njegovih besedah tesno sodeloval s kriminalistično policijo, ki preiskuje vzrok požara. Inšpektorat je o svojih ugotovitvah že obvestil policijo. Požarno stražo bi morali po njegovih besedah izvajati gasilci, ki opravljajo javno gasilsko službo. Gasilce bi na mestu izvajanja del sicer moral zagotoviti pogodbeni izvajalec, ki je bil v tem primeru podjetje CEKO IN, ki je za Mercator izvajal vzdrževalna dela.

Inšpektorji so tako proti temu podjetju in njegovi odgovorni osebi uvedli prekrškovni postopek, ki čaka tudi Mercator in njegove odgovorne osebe. V Mercatorjevem skladišču so imeli namreč vso predpisano dokumentacijo, vendar odgovorne osebe, ki bi v skladu s sprejetim požarnim redom morale skrbeti, da zunanji izvajalci opravljajo dela v skladu s predpisi, tega niso storile. Zagrožena globa v tem primeru znaša od 1300 do 20.000 evrov, za odgovorne osebe pa od 600 do 2000 evrov.