Privezano ob drevo pretepali in mučili kar deset ur

Zaporne kazni za tri vpletene v ugrabitev, mučenje in smrt Zorice Škrbić. Enega sojenje še čaka, najmanj dva storilca še vedno neznana.

Objavljeno
16. september 2015 11.26
Posodobljeno
16. september 2015 11.26
Sazdov Blagoj
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana - Zoranu Petroviću 15 let zapora, Blagoju Sazdovu 14 let zapora in Senadu Livadiću dve leti in dva meseca zapora, to je kazenska sankcija, ki jo je sodišče na podlagi priznanja krivde prisodilo trojici, (so)odgovorni za kruto smrt Zorice Škrbić. Soobtoženi Milan Trivković krivde ni priznal, najmanj dva storilca pa preiskovalcem še nista znana.

Precej stresno in čustveno je bilo včeraj predvsem za mater umrle Zorice Škrbić na ljubljanskem okrožnem sodišču, kjer je potekal narok za izrek kazenske sankcije, ko je sodnica Vesna Podjed prebrala sodbo. Mati ni mogla zadržati solz, dejala je, da ni ne denarja ne zlata, ki bi ji nadomestila izgubo hčerke, večkrat pa poudarila, da bi se ji zdelo edino pravično, da bi »storilce odpeljali v park, jih obesili in naj ljudstvo to gleda«.

Ko je sodnica povzela, za kakšno kazen so se obtoženi ob pomoči zagovornikov dogovorili s specializirano državno tožilko Matejo Gončin, je na poziv sodišča brat Škrbićeve povedal, da v kazenskem postopku priglašajo še po 50.000 evrov premoženjskopravnega zahtevka za vsakega oškodovanega družinskega člana, torej skupno 200.000 evrov za pokojničino mater, očeta in dva brata.

Trije priznali, eden se brani kot nedolžen

Obramba na premoženjskopravni zahtevek ni imela pripomb, dejali so celo, da je po temelju zaradi priznanja krivde zahtevek upravičen, le zagovornik Sazdova je menil, da je odškodnina glede na sodno prakso previsoka, in predlagal, da se o tem odloči posebej v pravdnem postopku. Sklepne besede pred izrekom sodbe so bile kratke, tako tožilka kot zagovorniki so se strinjali, da sodišče izreče takšno kazen, kot je zapisana v sporazumu. Pri podpisanem sporazumu ima namreč to proste roke le pri izbiri milejše sankcije, strožje od dogovorjene pa ne more izreči.

Zoper Milana Trivkovića, ki na predobravnavnem naroku očitkov tožilstva o hudodelskem združevanju in ugrabitvi ni priznal, bo stekel redni kazenski postopek. Obravnava je predvidena za konec prihodnjega tedna.

Usoda 26-letnega Zorana Petrovića, 33-letnega Blagoja Sazdova in 32-letnega Senada Livadića je zdaj jasna. Zaradi obtožb o hudodelskem združevanju, ugrabitvi, mučenju in povzročitvi posebno hude telesne poškodbe bo Petrović za zapahi 15 let, Sazdov pa leto manj. S precej milejšo kazensko sankcijo, saj je preiskovalcem uspelo zbrati dokaze le za hudodelsko združevanje in pomoč pri ugrabitvi, jo je odnesel Livadić, ki je bil obsojen na dve leti in dva meseca zapora. Za prva dva so podaljšali pripor, medtem ko bo Livadić, če se na razsodbo ne bo pritožil, v kratkem dobil poziv na prestajanje zaporne kazni. Svojce pa je sodnica z zahtevkom za primerno odškodnino za materialno in nematerialno škodo napotila na pot pravde.

Po brutalnem mučenju so jo pahnili v smrt

Zakrinkana moška sta 33-letno Zorico Škrbić 26. junija lani na Ziherlovi v Ljubljani nekaj minut pred 19. uro zbila s kolesa in jo zvlekla v belo alfo. Preiskovalci so dokazni mozaik sestavili v celoto in ugotovili, da je pri ugrabitvi neposredno s Sazdovom sodeloval Petrović, in to kot voznik alfe romeo s koprskimi registrskimi oznakami. Pozneje pa, ko so koprske tablice zamenjali z ljubljanskimi, je za volan alfe sedel Trivković. Tako posnetki nadzornih kamer kot izjave več prič dokazujejo, da je po ugrabitvi za alfo vozil audi A6, kot spremljevalno vozilo, tega pa naj bi po prepričanju tožilstva priskrbel Livadić. Pri surovem početju sta sodelovala še najmanj dva osumljenca, ki sta policiji še neznana.

Debelih deset ur so nemočno žensko zadrževali v gozdu na območju Ceste v Gorice, kjer so jo slekli do spodnjega perila, z lisicami priklenili za drevo, pretepali in surovo mučili. Iz njenih ust so menda hoteli slišati, kje so milijoni evrov in druge vrednosti, ki so izginile v noči na 1. november 2005 iz sefov SKB. Da Zorica Škrbić to ve, so domnevali, ker je bila partnerica pravnomočno obsojenega roparja sefov Dejana Vidmarja. Vidmar je bil zaradi ropa in zatajitve (v hišni preiskavi so pri njem našli ukradene Groharjeve slike) obsojen na skupno 15 let zapora.

Že v gozdu so Škrbićevo posebno hudo poškodovali, usodne rane pa je dobila naslednjega dne zgodaj zjutraj, ko so jo odvrgli iz alfe na glavni cesti v Podpeči. Pri padcu si je dodatno poškodovala rebra, pri čemer se ji je eno usodno zadrlo v pljuča, zato je še pred prihodom reševalcev umrla. Sodna obdukcija je pokazala 21 izjemno močnih poškodb. Znani in neznani storilci so se po ugotovitvah organov pregona dobro pripravili, saj so si izključno za peklenski načrt priskrbeli vozilo, registrske tablice, maskirne kape, komunikacijska sredstva in sredstva za vezanje, vklepanje in mučenje.

Da bi zakrili sledi zločina in preiskovalcem otežili delo, so alfo romeo na poljski poti, nekaj sto metrov od kraja, kjer so žensko odvrgli, zažgali. A so za seboj kljub vsemu pustili dovolj drugih sledi (DNK, posnetki nadzornih kamer, preiskovalci so prisluškovali njihovim telefonskim pogovorom in jih tajno opazovali, zaslišanje več prič ...), da je tožilstvo lahko sestavilo tako trdno obtožnico, da so trije sklenili priznati krivdo o organiziranem, premišljenem in hladnokrvnem dejanju.