Ukradel kužka in ga poskušal prodati

Nenavadne tatvine: policisti so obravnavali tudi izginotje kokoši in koz.

Objavljeno
02. januar 2014 18.32
Barbara Petek, Delo.si
Barbara Petek, Delo.si

Ljubljana – Tatiči kradejo na sto in en način pa naj bo plen privezan, pripet, zakopan ali pa celo kikirika … Medtem ko se nekateri vedejo kakor pravi profesionalci, njihovi »amaterski« kolegi poberejo vse, kar jim pride pod roke, zato pred njimi ni varna niti povsem nekoristna reč. Sveta jim niso niti pokopališča, kjer kradejo rože in sveče, v prtljažnik avtomobila pa mimogrede strpajo tudi kakšno žival.

Tatvin je v Sloveniji iz leta v leto več. Policisti so v prvem polletju lani obravnavali 25.886 tatvin, to je dobrih 2500 več kot v istem obdobju predlani. Porast tatvin in poskusov tatvin že nekaj let opažajo tudi varnostniki v prodajalnah.

Matevž Debelak, operativni vodja v koncernu Sintal, ki skrbi za varovanje trgovin in trgovskih središč, navaja, da je bilo največ kraj prehranskih izdelkov pa tudi ličil, parfumov in oblačil. Najdejo pa se tudi tatovi, ki se okoristijo z bolj nenavadnimi stvarmi. Na Policijski upravi Novo mesto so lani tako obravnavali dve tatvini živali, te pa so kradli tudi na območju Policijske uprave Nova Gorica.

Sredi decembra je neznanec s pašnika pri Dolenji Trebuši ukradel tri koze in jih odpeljal neznano kam ter s tem lastnika oškodoval za 500 evrov. Slabše so jo odnesli kokoši in petelin, ki jih je trojica oktobra odnesla iz zaklenjenega kokošnjaka v središču Novega mesta. Živali so tesno zvezali z rjuho, zaradi česar jih je devet poginilo.

Za oslička poskrbeli policisti

Sredi avgusta je novomeške policiste poklicala občanka in povedala, da sredi ceste stoji osliček, zato obstaja nevarnost, da bi kdo vanj trčil. Policisti so oslička umaknili, ker pa v bližini ni bilo njegovega lastnika, so ga odpeljali na policijsko upravo, kjer so zanj poskrbeli. Čez nekaj ur so našli tudi lastnika, ki mu oslička sicer niso ukradli, ampak je le pobegnil. Pred leti je nepridiprav izpred nakupovalnega središča v Kranju ukradel pasjega mladička, ki ga je lastnica pustila samega le za nekaj trenutkov. Ker je tat kužka poskušal prodati in je to tudi oglaševal, ga je lastnikom uspelo izslediti, skorajda pa bi morali za to, da ga dobijo nazaj, plačati.

Ponoči so jim strigli lase

V tujini pa se tatovi lotevajo tudi večjih in bolj nevarnih podvigov. Avgusta so policisti v Venezueli prijeli tolpo, zaradi katere predvsem ženske ponoči niso upale na ulico. Moški so jim namreč zagrozili z orožjem, nato pa jim ostrigli lase. Te so pozneje drago prodajali izdelovalcem lasnih podaljškov in lasulj. Pri Novem Sadu je pred leti neznancem uspelo nepredstavljivo – ukradli so celotno toplarno, vredno več milijonov evrov.

Prav tako v Srbiji so nekaj leti prej ukradli dva kilometra železniške proge. Tudi pri nas je tatvina kovinskih izdelkov precej priljubljena, a dalj od žlebov, pokrovov jaškov in podobnega si nepridipravi ne upajo. Novembra so tako na območju PU Nova Gorica odtočne celi pobrali kar s cerkve in mrliške vežice. Decembra 2011 pa so oskrunili rusko kapelico pod Vršičem, s katere so ukradli bakrene plošče.

Plen skrivajo pod debelimi plašči in bundami

Sicer pa tatovi po podatkih, ki so jih posredovali iz Sintala, postanejo bolj aktivni v hladnejših mesecih, ko začno nositi debelejša oblačila, pod katerimi je predmete laže skriti, radi pa izkoristijo tudi praznično gnečo v trgovinah in trgovskih središčih. Pred dnevi je tako varnostnik med krajo v eni od trgovin zalotil ženski, ki sta nakupovalki izmaknili denarnico. Vse se je dobro končalo, saj ju je varnostnik pri vhodu zadržal do prihoda policistov, denarnico pa vrnil oškodovanki.