Umaknili pregon proti Popovu

Tožilstvo umaknilo obtožnico proti polkovniku nekdanje JLA Berislavu Popovu.

Objavljeno
22. oktober 2015 18.11
oste+Sodba carinikoma JLA
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota
Murska Sobota – »Na podlagi mnenja izvedencev za vojaško stroko umikam obtožbo zoper Berislava Popova, ker v njegovih dejanjih ni najti očitanih mu kaznivih dejanj,« je včeraj na nadaljevanju ponovnega sojenja Popovu dejal okrožni državni tožilec Žarko Bejek in s tem končal sedem let trajajoče ugotavljanje krivde dveh častnikov nekdanje JLA.

Zoper polkovnika Berislava Popova in njegovega nadrejenega Vlada Trifunovića je bila že leta 2008 vložena obtožnica, ki ju je bremenila vojnega hudodelstva med prodiranjem tankovske enote poleti 1991 od Varaždina proti Gornji Radgoni in med bivanjem enote na radgonskem mejnem prehodu. Leta 2013 se je končalo prvo sojenje, po katerem je senat murskosoboškega okrožnega sodišča pod vodstvom Branka Palatina Trifunovića oprostil, Popova pa v njegovi odsotnosti obsodil na pet let zapora. Očitali so mu, da je njegova enota brez izbiranja ciljev streljala po civilnih objektih, da sta med spopadi padli tudi dve civilni žrtvi ter da so njegovi vojaki na zasedenem delu radgonskega mejnega prehoda plenili in si prisvajali blago v brezcarinski prodajalni in zapuščenih stanovanjih domačinov.

Ropanja ni ukazal

Toda višje sodišče v Mariboru je sodbo razveljavilo in okrožnemu naložilo, da podrobneje ugotovi dejansko stanje in dogajanje junija in julija 1991. Zato je tožilstvo predlagalo nova izvedenca vojaške stroke in izdelavo novega izvedenskega mnenja oziroma vojaškotaktične analize. Iz te izhaja, kot je včeraj predstavil izvedenec Tomaž Pörš, da je enota Berislava Popova delovala v skladu s pravili, da so pripadniki teritorialne obrambe civilne objekte ob prodiranju tankovske enote dejansko uporabljali za vojaške namene, zato so ti izgubili status civilnih objektov, da ropanja brezcarinske prodajalne in stanovanj Popov ni ukazal, zato je to odgovornost posameznih vojakov, ki so vlamljali in kradli, prav tako mu ne kaže naprtiti krivde za smrt dveh civilistov, saj sta se oba znašla na območju vojaškega spopada. S tega bi moral branilec območja pred spopadom umakniti civiliste, tisti, ki so ostali, pa so ostali na lastno odgovornost.

Obtoženi s svojim ravnanjem med prodiranjem in bivanjem njegove oklepne enote v Gornji Radgoni tako ni kršil vojnega prava. Popov je včeraj po telefonu iz Beograda, kjer zdaj živi, dejal, da je zadovoljen s takšnim izidom dolgega procesa, o morebitni odškodninski tožbi zaradi psihičnih bolečin pa se še ni odločil.