Umor Borisa Zupanca: Obramba hoče oprostilne sodbe

Romi, obsojeni za umor, se branijo kot nedolžni.

Objavljeno
11. junij 2013 20.46
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana – Več ur je danes trajala seja višjega sodišča zaradi obtožb o umoru Borisa Zupanca na bencinskem servisu v Kočevju 19. februarja okoli poldneva lani. Obramba je podrobno predstavila pritožbene razloge, vsi po vrsti pa bi sedmerico obtoženih Romov oprostili.

Senat okrožnih sodnikov pod predsedstvom Alje Kratovac Prokopović je po izvedenem kazenskem postopku glede dokazov o vpletenosti v umor na grozovit in zahrbten način decembra lani dal prav tožilki, le pri odmeri kazni so bili za odtenek bolj milostni od predlaganih sankcij. Kakšnih pretiranih olajševalnih okoliščin za sedmerico obtoženih Romov niso našli, mnogi med njimi so bili že prej obsojeni.

Največ, 24 let in dva meseca ter 22 let in en mesec, življenja za rešetkami so dosodili 35-letnemu Dušanu Hudoroviču in 30-letnemu Gordanu Hodžaju. Tožilstvo je zanju sicer predlagalo po 26 let zapora. Triintridesetletnega Alija Hodžaja so obsodili na 18 let in dva meseca zapora, 29-letnega Cvetana Brajdiča na 18 let in štiri mesece, 25-letnega Samanta Brajdič na 17 let, 22-letnega Zdenka Brajdiča na 20 let in šest mesecev ter 28-letnega Dejana Novaka na 18 let. Tožilstvo je zanje sicer predlagalo po 19 let zaporne kazni.

Krvava drama je bila v nedeljo, 19. februarja, okrog 12. ure na Petrolovem bencinskem servisu v Kočevju. Obtoženi so se tistega nedeljskega opoldneva z več avtomobili pripeljali do bencinskega servisa na Ljubljanski cesti v Kočevju in s pestmi, brcami, obcestnim kolom in sekiro obračunali z Borisom Zupancem. Poškodbe po glavi in obrazu so bile tako hude, da je takoj umrl. Ko je Zupancu v bran poskušala stopiti njegova partnerka, so se nasilneži lotili tudi nje, a jo je k sreči odnesla le z izpuljenim šopom las, nekaj podplutbami in zelo prestrašena. Povod je bilo menda maščevanje zaradi predhodnega pretepa v gostilni Kleopatra v Kočevju.

Surovi napad so posnele varnostne kamere, kar je sodišču olajšalo delo pri iskanju resnice. Obtoženi so se med drugim sicer branili, da se niso zbrali zato, da bi obračunali z Zupancem, ampak se jih je večina tam znašla naključno, ko so šli na Petrol po cigarete.

Obramba je takoj po obsodilni sodbi napovedala pritožbe, odvetniki pa so po večini prepričani, da je bil kršen kazenski zakonik, okrožnim sodnikom so očitali, da njihovih dokazov niso dovolj upoštevali in da sodba temelji na zmotni ugotovitvi dejanskega stanja. Za obtožene so predlagali oprostilne sodbe, zadovoljili pa bi se tudi z razveljavitvijo sodbe.