Umor so prekvalificirali v uboj

Velenjčan Romeo Bajde je za uboj partnerke obsojen na 13 let zapora. Obtožnico prekvalificirali iz umora v uboj.

A. S. H., STA
tor, 07.03.2017, 13:30

Celje − Celjski okrožni sodnik Zoran Lenovšek je danes Velenjčana Romea Bajdeta, ki je obtožen uboja svoje partnerke decembra 2015 v Velenju, obsodil na 13 let zapora, čeprav je tožilka Simona Razgoršek Kuzman zahtevala 25 let zaporne kazni. Kot je povedal sodnik, je bila obtožnica proti Bajdetu prekvalificirana iz umora v uboj.

Lenovšek je še dejal, da je Bajde uboj storil v stanju zmanjšane prištevnosti in pijanosti, podaljšal pa mu je pripor do pravnomočnosti sodbe.

Tožilka je v sklepnih besedah ocenila, da so bili vsi očitki iz obtožnice med sojenjem dokazani. Dejala je tudi, da je Bajde uboj svoje partnerke priznal policiji, preiskovalni sodnici in na glavni obravnavi, v noči uboja pa je na facebooku izrazil obžalovanje zaradi tega dejanja.

Po besedah tožilke je Bajde med sojenjem povedal, da ga je partnerka pred smrtjo zmerjala, vendar tega ni mogel dokazati. Bajde je na eni izmed obravnav dejal, da se ne spomni, s čim je udaril svojo partnerko, česar mu tožilka ni verjela, prav tako mu ni verjela, da se ne spomni kaznivega dejanja.

»Ne drži niti to, da mu je pred smrtjo rekla, da ga ima rada, glede na to, kar ji je storil,« meni tožilka, ki je poudarila, da je Bajde partnerko najprej pretepel in jo potem zadavil.

Ocenila je tudi, da jo je Bajde ubil iz ljubosumja, ker je imela novega partnerja. Tožilka je še dejala, da je Bajde partnerki tudi grozil z odvzemom otrok, če ga bo zapustila, oziroma da bo ubil otroka, njo in potem še sebe.

Bajde, ki je že bil obsojen na zaporno kazen zaradi spolnih dejanj z desetletno deklico, je na lanski decembrski obravnavi zanikal navedbe iz obtožnice, da je partnerko ubil iz ljubosumja. Dejal je tudi, da je ne bi smel ubiti in da mu je tik pred smrtjo povedala, da ga ima rada. Svojo partnerko je ubil med prepirom, nato pa jo z vozilom odpeljal do dežurne ambulante velenjskega zdravstvenega doma in reševalcem priznal dejanje.

Sklepne besede sta podala tudi pooblaščenec družine umrle Velimir Cugmas in Bajdetov zagovornik Tomaž Bromše, sodnik pa je danes z večjega dela zaključnih govorov javnost izključil.

Prijavi sovražni govor