Umrla po sinovem udarcu

Jožetu Klincu grozi od pol leta do pet let zapora

Objavljeno
29. januar 2016 18.09
Gostišče Veronika, 16.3.2015, Hočko Pohorje
Robert Galun
Robert Galun
Maribor – Smrt znane gostilničarke Veronike Klinc s Slivniškega Pohorja bo počasi dobila sodni epilog. Tožilstvo je že vložilo obtožnico, in če bo postala pravnomočna, bo zaradi povzročitve posebno hude telesne poškodbe, povzročene na mah, na zatožno klop sedel sin pokojne Jože Klinc mlajši.

Klinc je roko nad mater dvignil marca lani v prostorih priljubljene gostilne Veronika, ki stoji ob cesti iz Hoč proti Pohorju, do smučišč na Arehu in Bellevueju. O okoliščinah tragične smrti je bilo precej ugibanj, med drugim se je pojavila informacija, da je Klinčeva med prerivanjem z glavo udarila v radiator.

Zdaj je bolj ali manj jasno, da je bila smrt posledica udarca v glavo in nesrečnega padca po vsega dveh ali treh stopnicah. Čeprav je 40-letni Klinc materi takoj priskočil na pomoč in jo začel oživljati, pomagali so tudi drugi zaposleni, 65-letni gostilničarki, ki je glas o dobri gostilni ponesla daleč naokrog, niso mogli več pomagati.

Policisti so Jožeta Klinca ovadili zaradi povzročitve posebno hude telesne poškodbe, za kar je zagrožena zaporna kazen od treh do petnajstih let. Po opravljeni sodni preiskavi je tožilstvo kaznivo dejanje nekoliko omililo. Očita mu, da je to dejanje storil na mah. Po kazenskem zakoniku se v tem primeru storilec, ker ga je poškodovanec brez njegove krivde z napadom ali hudimi žalitvami močno razdražil, kaznuje z zaporom od šestih mesecev do petih let.

Prav žalitve naj bi bile glavni razlog, da je Joško, kot so domači, znanci in prijatelji klicali osumljenega, udaril mater. Kaj mu je mati dejala, da ga je tako močno razjezilo, bo bržkone razkril sodni proces. Seveda pa lahko Klinc že na predobravnavnem naroku prizna krivdo in se tako izogne razgaljanju njegovega osebnega življenja na javni obravnavi.

Po neuradnih podatkih je pokojna sina kovala v zvezde in mu tudi prepustila gostilno. Sama se je preselila v stanovanje v Hočah, vendar je še zmeraj rada pomagala v gostilni, znani po odlični hrani.

Prepir med njima je baje izbruhnil že dan pred tragičnim dogodkom, dokončno pa je počilo v nedeljo, 15. marca. Slišati je, da je mater skrbelo, da bo sin gostilno spravil v rdeče številke, nato sta se usodne nedelje menda sprla zaradi prekoračitve stanja na kreditni kartici. Klinc, ki se bo branil s prostosti, sicer med ljudmi velja za mirnega človeka, ki se ni rad zapletal v prepire.