Umrli nemški igralec pokra užival droge

Obdukcija Johannesa Strassmanna, ki je umrl v Ljubljanici, je pokazala, da je milijonar užival droge. Šlo naj bi za nore gobe.

Objavljeno
16. julij 2014 11.48
Mi.K., kronika
Mi.K., kronika

Ljubljana - Nemški profesionalni igralec pokra in milijonar Johannes Helmut Strassmann, katerega golo truplo so našli v Ljubljanici, je umrl naravne smrti. Obdukcija je namreč pokazala, da je 29-letni Nemec umrl zaradi utopitve, medtem ko znakov nasilja na truplu niso našli. Strassmann je v središču prestolnice skrivnostno izginil v soboto, 21. junija. Med veseljačenjem s prijatelji na Gornjem trgu v starem delu Ljubljane je Nemec nenadoma vstal, zapustil družbo in se s hitrim korakom izgubil v ulicah, nato pa se je za njim izgubila vsaka sled.

V iskanje pogrešanega je bilo po podatkih policije vključenih več policistov, tudi vodnikov službenih psov in policistov s policijskimi čolni. Policija je pri tem sodelovala tudi z varnostnimi organi iz Nemčije in Hrvaške. Strassmanni bližnji so po izginotju najeli zasebnega detektiva in celo vedeževalko, medtem ko so za informacije o izginulem prijatelju ponujali 10.000 evrov nagrade.

Upanje, da je nemški igralec pokra živ, je dokončno splahnelo šest dni po izginotju, ko so občani pri Gallusovem nabrežju Ljubljanice opazili moško truplo. Kriminalisti in strokovnjaki sodne medicine že pri prvem pregledu trupla niso ugotovili znakov nasilja. Ker je bilo truplo več dni v vodi, je policija utopljenca identificirala na podlagi DNK analize.

Sledila je obdukcija, ki je pokazala, da se je Nemec pečal s prepovedanimi drogami. Toksikološke preiskave telesnih tekočin Inštituta za sodno medicino so namreč pokazale, da je imel Nemec v telesu sledi prepovedanih drog. Po neuradnih, a zanesljivih informacijah so preiskovalci v telesu odkrili sledi t.i. norih oziroma psihadeličnih gob, ki med drugim lahko povzročajo tudi halucinacije.

Odkritje sicer nasprotuje izjavi Strassmannovega avstrijskega poslovnega partnerja in profesionalnega igralca pokra Markusa Golserja, s katerim je od leta 2012 vodil šolo spletnega pokra CardCoaches. Avstrijec je namreč po izginotju zatrdil, da nemški bogataš ni užival mamil, v zadnjih mesecih naj bi se celo lotil meditacije, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Več informacij o toksikoloških preiskavah na Policijski upravi Ljubljana sicer ne dajejo, so pa z njihovimi izsledki seznanili tudi tožilstvo v Ljubljani, pojasnjuje tiskovna predstavnica Policijske uprave Ljubljana Maja Ciperle Adlešič. Po njenih besedah je tako preiskava zaključena, če pa bodo prejeli kakšne nove informacije, se bo preiskava nadaljevala. Kot tudi pravi, se zaenkrat ni potrdilo, da bi bila v dogodek vpletena še kakšna oseba.

Strassmannova utopitev je odmevala tudi v njegovi domovini, poklonili so se mu tudi njegovi pokeraški kolegi. Strassmann je bil namreč eden najboljših nemških igralcev pokra, francoska tiskovna agencija AFP pa navaja, da je od leta 2006, ko se je s pokrom začel ukvarjati profesionalno, zaslužil več kot 1,4 milijona evrov.

Nemški mediji so se sicer razpisali o tem, da Strassmannova smrt spominja na nekatera druga skrivnostna izginotja v svetu pokra. Že več kot leto dni pogrešajo 23-letnega nemškega igralca Philippa Hochhutha, ki so ga zadnjič videli v Dubrovniku, brez sledu pa je marca lani izginil tudi 41-letni poklicni igralec Kadir Karabulut iz bavarskega Dillingena.