Upokojenki 10.500 občinskih evrov zaradi zloma gležnja

Zaradi odkrušene stopnice je padla s kužnega znamenja. Preverili bodo, ali je dostop treba zavarovati.

Objavljeno
03. julij 2013 17.23
*tre* KOROSKA CESTA
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Mestna občina Maribor (MOM) se je v pravdnem sporu poravnala z občanko, ki si je na poškodovanih stopnicah kužnega znamenja zlomila levi gleženj. Upokojenka je terjala 13.800 evrov, a se je na koncu zadovoljila z 10.500 evri.

Odvetnik Jure Šega o vsebini in višini poravnave ni smel povedati skoraj ničesar, saj bi s tem zlorabil zaupanje svoje stranke. Poudaril je le, da je občanka s sklenjeno poravnavo zadovoljna ter da naj se za njeno vsebino obrnemo na MOM, saj je po njegovem prepričanju to informacija javnega značaja, te pa morejo razkriti samo nosilci javnih funkcij. Na MOM so povedali, da so s tožnico sklenili poravnavo za 10.500 evrov.

V tožbi je Šega navajal, da je tožnica med sestopanjem s spomenika padla, »ker so bile stopnice poškodovane in brez protizdrsne zaščite ali oprijemalne ograje«. Menil je, da so takšne javno dostopne stopnice zagotovo nevarne, tako kot tudi hoja po njih.

Kljub nasprotovanju občinskih pravnikov, ki so nezgodo sprva pripisali upokojenkini nepazljivosti, je njen odvetnik vztrajal, da je zanjo kriva izključno MOM, ki ni poskrbela, da bi bile stopnice vzdrževane tako, da ljudem ne bi bilo treba ves čas gledati pod noge in paziti, v kakšnem stanju so.

Na MOM so nasprotno menili, da je povsem neživljenjsko pričakovati, da bodo prav vse javnosti dostopne površine brezhibne oziroma da pozornost pešcev med hojo ni potrebna. V odgovoru na tožbo so trdili, da vogalno okrušenje prve stopnice ni takšna poškodba, da je navaden človek, ki se je pred tem že povzpel po stopnicah, ne bi zlahka opazil.

A tožnica je bila primerno obuta, je vztrajal Šega, in je po stopnicah hodila z vso potrebno previdnostjo. Na obravnavi je pojasnila, da so ji kirurgi gleženj operirali kar tri ure, namestili so ji 12 vijakov in dve ploščici. Po odpustu iz bolnišnice je morala mirovati, tri mesece in pol sploh ni smela stopiti na nogo, pred poškodbo pa je skoraj vsak dan šla na Pohorje.

Na MOM so se očitkov otepali tudi z razlago, da je nesprejemljivo na spomeniku s takšnim varstvenim režimom krniti njegovo izvirnost s postavitvijo ograje ali ga estetsko izmaličiti s protizdrsnimi trakovi, saj je kužno znamenje sakralni spomenik pod spomeniškim varstvom in ni namenjen temu, da se po njem hodi, stopnice pa niso javna pohodna površina. V resnici gre sicer za kopijo, saj originalne kipe zaradi poroznega materiala, ki ga je načel zob časa, hranijo v prostorih zavoda za varstvo kulturne dediščine, kamnito podnožje pa v nekem napol zaprtem skladišču.

Zanimivo je, da v občinskem uradu za kulturo in mladino niso nič vedeli o poškodovani stopnici kužnega znamenja. »Na podlagi vašega vprašanja smo si spomenik ogledali in ugotovili, da je odlomljen manjši del kamnitega roba na vogalu ene od stopnic,« so sporočili z MOM. Zdaj bodo preverili, ali je treba dostop zavarovati, ocenili pa bodo tudi stroške popravila.