Janša tudi uradno na Dob, na potezi je ustavno sodišče

Janez Janša je s fotografijo potrdil, da je dobil poziv za prestajanje kazni. V zaporu se mora zglasiti 20. junija.

Objavljeno
10. junij 2014 12.45
Posodobljeno
10. junij 2014 12.45
Zoran Potič, 
Iva Ropac, 
Majda Vukelić
Zoran Potič, 
Iva Ropac, 
Majda Vukelić

Ljubljana - Prvak SDS Janez Janša je dan pred obravnavo njegove pritožbe zaradi obsodilne sodbe pred ustavnim sodiščem objavil poziv na prestajanje kazni. Janševa objava je toliko bolj zanimiva, ker je okrožno sodišče odpremilo poziv že 21. maja.

Ko je Janez Janša 15. maja prevzel sodbo v zadevi Patria, je postala tudi izvršljiva, kar je pomenilo, da bo kmalu pozvan na prestajanje dveletni kazni (poleg tega mora plačati tudi 37.000 evrov kazni) zaradi korupcije v primeru Patria v obdobju, ko je opravljal funkcijo predsednika vlade. Kmalu zatem je okrožno sodišče v Ljubljani (česar niso želeli nikoli uradno potrditi) posredovalo Janši poziv, naj se 20. junija zglasi v osrednji slovenski instituciji za prestajanje zaporne kazni na Dobu.

To kar je bila to do danes le neuradna informacija, je z objavo na twitterju postala tudi uradna. Janša je namreč na socialnem omrežju objavil fotografijo poziva na prestajanje zaporne kazni, pri tem pa je zanimiv datum, ko je sodišče odpremilo poziv. To se je zgodilo 21. maja, pred tem pa je ves čas trdil, da poziva še ni prejel. Nazadnje pred tednom dni, 4. junija, v studiu nacionalne televizije.

Pri tem se zastavlja vprašanje, kako je mogoče, da je pošta s pozivom na prestajanje kazni potovala do Janše slab mesec, dobi pa jo tik pred obravnavo njegove pritožbe na ustavnem sodišču. Janša je v dosedanjih odzivih na sodbo izjavljal, da gre za krivično in politično obsodbo ter montiran proces. Svoje stališče je podkrepil z vsebino tvita, ki je spremljal objavljen poziv: »Razpišemo volitve, zapremo vodjo opozicije, pošteno zmagamo, se poklonimo stricem in priredimo zabavo.«

Janša je v omenjeni oddaji na nacionalni televiziji sicer dejal, da bo uporabil vsa pravna sredstva, »da bo sodba padla, in padla bo.«

Sledita še dva poziva

Na ljubljanskem okrajnem sodišču pojasnjujejo, da (še) niso prejeli nobene prošnje za alternativno prestajanje zaporne kazni obsojenih v zadevi Patria, prav tako še niso prejeli zahteve za varstvo zakonitosti, katere vložitev so obsojenci napovedali, saj imajo za to tri mesece časa od vročitve pravnomočne sodne odločbe. Janša je že dejal, da v zvezi s to obsodbo »ne misli nikogar za nič prositi.«

Kmalu pa bosta poziv na prestajanje zaporne kazni dobila tudi Tone Krkovič in Ivan Črnkovič, oba obsojena na 22 mesecev zapora. Na vprašanje v zvezi z vročanjem poziva za prestajanje kazni zapora za Krkoviča in Črnkoviča z ljubljanskega okrožnega sodišča odgovarjajo, da še ne morejo dajati informacij. Sodbo jima je konec maja vročil sodni vročevalec, okrajno sodišče pa je v začetku prejšnjega tedna zadevo predalo okrožnemu sodišču v izvršitev, kar pomeni, da ju obvestilo o prispeli sodni pošti s pozivom v zapor za konec tega meseca oziroma začetek prihodnjega bržkone že čaka v poštnem nabiralniku.

Dve možnosti

Ustavno sodišče ima ustavno pritožbo Janeza Janše danes na dnevnem redu seje. Kot nam je pojasnil generalni sekretar ustavnega sodišča dr. Sebastian Nerad, ima dve možnosti.

Prvič, ustavno pritožbo lahko sprejme v obravnavo in ji ugodi tako, da zadevo vrne v ponovno sojenje, če seveda presodi, da so bile kršene ustavne pravice. To pomeni, da Janši ne bi bilo treba na prestajanje kazni, saj sodbe ni več.

Drugič, ustavno pritožbo zavrže kot preuranjeno, ker niso izčrpana pravna sredstva na vrhovnem sodišču. Za obe presoji je relevanten zakon o ustavnem sodišču, ki pravi, da pred izčrpanjem izrednih pravnih sredstev lahko ustavno sodišče izjemoma odloča o ustavni pritožbi, če je zatrjevana kršitev očitna in če bi z izvršitvijo posamičnega akta nastale za pritožnika nepopravljive posledice.