Usodni udarci že pred snemanjem

Ni še jasno, kdo je bolj poškodoval Andreja Cekuto.

Objavljeno
24. julij 2017 20.24
Janoš Zore
Janoš Zore

Krško – Stanje Andreja Cekute je ves čas 23-minutnega posnetka pretepa, ki je bil v noči na 13. februar v živo predvajan na facebooku, je bilo ves čas enako, je včeraj dejal izvedenec za sodno medicino Borut Štefanič: »Vsaj večino poškodb, ki so povzročile smrt, je dobil pred snemanjem.« Jasnega odgovora, kdo jih je zadal, Aleš Olovec ali Martin Kovač, pa sodišče včeraj ni dobilo.

»V času tretjega posnetka, ki je nastal po tretji uri zjutraj, je poškodovani dobil nekaj udarcev v glavo in trup, a ti niso bili videti posebno močni. Zato menim, da je vse ali vsaj večino poškodb, ki so privedle do smrti, dobil pred snemanjem zadnjega posnetka,« je na včerajšnjem nadaljevanju glavne obravnave dejal Borut Štefanič. Sodnemu senatu je spregovoril med ogledom treh videoposnetkov, ki so bili kljub drugačni pobudi obeh zagovornikov predvajani pred javnostjo: »Andrej Cekuta v času trajanja zadnjega posnetka bolečin zavestno ni več čutil. Njegovi gibi so bili le posledica refleksnih reakcij na bolečino.«

Štefanič, ki si je videozapise pred prihodom v sodno dvorano ogledal vsaj petkrat, je dejal, da je bil glede na odzive poškodovanec »zelo globoko nezavesten«. S pomočjo meril Glasgowske lestvice, s katero v stroki ocenjuje stanje zavesti posameznika, je izvedenec Cekuti za čas trajanja 23-minutnega posnetka dodelil šest od možnih 15 točk. Najnižja vrednost znaša tri točke: »Poškodovanec z vekami ne reagira, razločnih besed ne izgovarja, smiselnih gibov nima. O resni nezavesti, ki ogroža življenje poškodovanega, govorimo, ko mu podelimo od tri do osem točk.«

Po treh minutah in 13 sekundah ogleda zadnjega, najdaljšega posnetka, so predvajanje na pobudo tožilke Mateje Roguljič začasno prekinili. Zahtevala je namreč, da se v zapisnik zabeležita reakciji obtoženih, da je posnetek Martinu Kovaču »zanimiv in se smeji. Smejal se je tudi Aleš Olovec, kar ostalo člani senata niste opazili, ker ste gledali posnetek«. »Gospa sodnica, to ni res. Jaz se nisem smejal,« je dejal Olovec, ki je domnevno umrlemu zadal večino poškodb.

»Tudi jaz zanikam,« se je oglasil tudi Kovač, ki je sicer posnel večino videozapisov, a sam tudi večkrat udaril Cekuto.

Glede na opažanja ostalih v sodni dvorani je Kovač gotovo vsaj nakremžil obraz v položaj, ki je spominjal na posmeh. Oba obtožena sta sicer ob začetku predvajanja posnetkov povesila glavi in zrla v tla. Olovec si je pri tem glavo podpiral z rokama in vsaj z eno deloma zastiral pot zvoka do ušesa.

Sodni izvedenec Štefanič na vprašanje, koliko udarcev je prejel Cekuta, ni znal odgovoriti. A glede na obdukcijo so bili vsaj štirje močni, ki so preklali brado, spodnjo ustnico, zlomili nos in uničili desno očesno zrklo. Pomemben trenutek pričanja strokovnjaka je tudi njegovo sklepanje, da so ureznine na rokah Olovca posledica udarcev v predel zobovja. Slednji je ta sklep izpodbijal, do poškodb naj bi prišlo med njegovim zamahovanjem v pesek.

»Na, Martin, zdaj si pa ti na vrsti,« je stavek Olovca na začetku tretjega videoposnetka, ki je nakazoval na to, da je večji del za življenje Cekute usodnih poškodb zadal ravno on. Kovač je namreč takrat nekajkrat udaril nemočno žrtev, a ti udarci so bili zadani v že kritično poškodovano telo in po mnenju Štefaniča »niso bili videti posebno močni«.

Toda pričanji obeh obtoženih po koncu ogleda posnetkov sta poskrbeli za nove nejasnosti. Medtem ko se je veliko odgovorov končalo z besedno zvezo »se ne spomnim« in je Olovec sodišču celo razlagal, da ob pitju šmarnice izgubiš spomin in ti odpovedo noge, je Kovač po prvotnem zanikanju pretepanja Cekute pred tretjim videoposnetkom podal drugačno izjavo. Pritrdil je namreč prebrani in pred tem z njegove strani neslišani izjavi Olovca, da je Cekuto, ki ga je Olovec s pestmi zbil na tla, z nogo brcni v glavo in nato skočil nanj ter ga še dodatno brcal. To se je verjetno dogajalo v času med snemanjem prvega in drugega posnetka.

Zgodbi obtoženih sta v tej točki nato spet postali neusklajeni. Olovec je dejal, da je Cekuta takrat obležal, Kovač pa je trdil, da se je ta kljub bolečinam spet postavil na noge: »Aleš ga ja neto prijel in ga metal dol po cesti in travniku.«