Sredi dneva v Stari Ljubljani odjeknili streli

Na Cankarjevem nabrežju eden od dveh roparjev na begu ustrelil zaposlenega draguljarne Malalan, ko se je ta pognal za njima.

Objavljeno
03. februar 2016 13.14
ankele policija kronika delo.si
Mihael Korsika
Mihael Korsika
Ljubljana - V središču prestolnice so okoli pol dvanajstih odjeknili streli. Roparja sta iz draguljarne Malalan, ki je bila že večkrat tarča zlikovcev, odnesla nakit in peš zbežala proti Ljubljanici. Zaposlenega, ki je stekel za njima, sta na Cankarjevem nabrežju ustrelila.

Rop draguljarne Malalan na Mestnem trgu, ki se je zgodil okoli pol dvanajste ure, le nekaj deset metrov od mestne hiše, se je po besedah tiskovne predstavnice ljubljanske policijske uprave Maje Ciperle Adlešič odvil zelo hitro. Vsaj dva roparja sta vstopila v prodajalno, začela razbijati vitrine in iz njih jemati nakit.

V času ropa naj bi bila v prodajalni dva zaposlena. Potem ko sta roparja peš pobegnila po Ključavničarski ulici do nabrežja Ljubljanice, se je eden od zaposlenih pognal za njima. Na Cankarjevem nabrežju ju je 42-letni uslužbenec dohitel, eden od roparjev je večkrat ustrelil proti njemu - priče so govorile o dveh oziroma štirih strelih - in ga zadel v nogo. Roparja sta nato zbežala proti Prulam.

Reševalci nujne medicinske pomoči so poškodovanega odpeljali v klinični center. Ciperle Adlešičeva je pojasnila, da ni v smrtni nevarnosti.

Policijo je o ropu po naših podatkih obvestil drugi zaposleni, ki je ostal v draguljarni. Policisti so po prihodu sicer nemudoma zaprli in zavarovali okolico prodajalne, Ključavničarsko ulico in del nabrežja. Na mestu, kjer je bil zaposleni ustreljen, je bil viden krvav madež, tam so ležali okrvavljena krpa, čevelj in nekateri drugi predmeti, policisti pa so na poti bega zavarovali najmanj 13 domnevnih dokazov.

V preiskavo so vključili tudi policijske potapljače, ki so v Ljubljanici iskali predmete, povezane z ropom. Neuradno so bili pri tem uspešni, vendar nam na policiji zaradi preiskave še niso mogli potrditi, ali so potapljači našli prav strelno orožje.

Manj kot uro po dogodku je policija ugotovila, da sta roparja beg najverjetneje nadaljevala z avtomobilom toyota rav4, bele barve, ki je bil v noči na sredo ukraden na območju Kopra. Lastnica vozila je policiji povedala, da je minuli teden izgubila ključe.

Policija poziva vse, ki bi karkoli vedeli o okoliščinah ropa ali o ukradenem vozilu, naj to sporočijo na najbližjo policijsko postajo, intervencijsko številko 113 ali anonimni telefon 080 1200.

Že večkrat tarča roparjev

Draguljarna Malalan je bila že večkrat tarča roparjev, leta 2008 kar dvakrat. Februarja tistega leta je prodajalno oropal 26-letni Črnogorec Milutin Perišić, ki je pograbil štiri ure, vredne dobrih 65.000 evrov, nato pa pobegnil, pri čemer mu je pred vhodom izza pasu padla plinska pištola, imitacija berette. Za njim je planila prodajalka in vpila, naj ga ustavijo. Trije moški, ki so se pognali za njim, so ga ujeli, prodajalka pa mu je iz rok iztrgala dve uri in se vrnila v trgovino. Ker je Perišić vpil, naj ga pustijo, saj da je ukradeno vrnil, so ga res izpustili, a je spet zbežal. Ko so ga nazadnje ujeli, so policisti pri njem našli še dve ukradeni uri. Črnogorec je bil obsojen na tri leta zapora.

Zaradi ropa draguljarne Malalan sta si zapor prislužila tudi Marko Savković in Stanimir Milojković. Prvi je 4. decembra 2008 z neznancem vstopil v draguljarno in prodajalkama zagrozil s pištolo, neznanec pa je s sekiri podobnim predmetom razbil vitrino in odnesel 38 vrhunskih ročnih ur, vrednih več kot 170 tisoč evrov, medtem ko je Milojković stražil pred prodajalno. Milojković je bil obsojen na štiri leta zapora, Savković pa na šest let, saj so ga spoznali za krivega še dveh drugih kaznivih dejanj.