V Avstrijo preprodali 50 kilogramov heroina

Kriminalna združba je več let iz Ljubljane in Tržiča v Celovec vozila heroin, kokain in konopljo.

Objavljeno
16. marec 2016 18.07
Marjana Hanc
Marjana Hanc
Kranj – Dobro organizirano kriminalno združbo, ki je več let tihotapila droge v Avstrijo, sta po trditvah tožilstva vodila priprta 30-letni Ljubljančan Saša Stojnić in 28-letni Tržičan Saša Gavrić. Slednji je na predobravnavnem naroku krivdo zanikal.

Gorenjski kriminalisti so se julija lani pohvalili, da so v sodelovanju z deželnim kriminalističnim uradom avstrijske Koroške uspešno končali zahtevno mednarodno preiskavo, v kateri so obravnavali dobro organizirano kriminalno združbo, ki se je več let intenzivno ukvarjala s preprodajo in tihotapljenjem prepovedanih drog. Policisti na obeh straneh Karavank so obravnavali 49 ljudi, med njimi jih je bilo mnogo osumljenih več deset kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog. K preiskovalni sodnici kranjskega okrožnega sodišča so jih takrat pripeljali pet, od teh so nato dva priprli, v Avstriji so prav tako priprli dva osumljenca.

Posle vodil kar iz zapora

Že leta 2012 so avstrijski kriminalisti v Celovcu zaradi prodaje kilograma heroina obravnavali slovenskega in avstrijskega državljana. Avstrijec je nato kriminalne aktivnosti nadaljeval kar iz zapora, saj se je, kot so ugotovili, s slovenskimi organizatorji dogovarjal za prevoze. Slovenski državljani, brezposelni in večinoma povratniki, so tako z avtomobili nižjega in srednjega cenovnega razreda mesečno tihotapili iz Ljubljane prek Tržiča in mejnega prehoda Ljubelj v Celovec heroin, kokain in konopljo. V več letih naj bi po podatkih policije preprodali okoli 50 kilogramov heroina ter neugotovljene količine kokaina in konoplje v skupni vrednosti okrog milijona evrov, so javnosti razkrili julija lani na kranjski policijski upravi. V sklepni akciji 16. julija so policisti odkrili kilogram heroina, namenjenega transportu v Avstrijo.

Na včerajšnji predobravnavni narok je v spremstvu pravosodnih policistov vklenjen prišel le eden od glavnih organizatorjev, Tržičan Saša Gavrić, ki je spretno skrival obraz s kapuco. Drugega, Stojnića, niso privedli, menda zato, ker je zbolel njegov zagovornik. Na vprašanje predsednice senata, sodnice Andrijane Ahačič, ali prizna krivdo, je Gavrić, ki je končal skrajšani program poklicne šole in je v preteklosti delal kot gradbenik v Avstriji, ima pa tri leta starega otroka, odgovoril, da ne.

Sadež zastrupljenega drevesa

Njegova zagovornica Anka Kozamernik je opozorila, da so v sodnem spisu nedovoljeni dokazi, ki kot sadeži zastrupljenega drevesa neposredno vplivajo na Gavrićevo pravico do obrambe. Dejala je, da je že preiskovalna sodnica sledila obrambi v argumentaciji, da je v spisu nedovoljena analiza DNK za Stojnića, kar vpliva tudi na Gavrića. V nadaljevanju je pojasnila, da so bili prikriti ukrepi zoper Gavrića odrejeni na podlagi prenizkega dokaznega standarda in nepreverjenih virov avstrijskih varnostnih organov. In tudi v preiskavi se sodišče ni ukvarjalo s tem, da bi preverilo vir, na podlagi katerega sta policija in preiskovalna sodnica utemeljili pobudo in pozneje odredbo za prikrite preiskovalne ukrepe, to je prisluhe in tajno opazovanje. Obramba je zato na vrhovno sodišče vložila zahtevo za varstvo zakonitosti, odločitve pa še ni.

Ker se je z nedovoljenimi dokazi seznanila tudi sodnica Ahačičeva, je odvetnica predlagala njeno izločitev. Tožilka Vesna Primožič je Gavrićevi zagovornici očitala, da glede nedovoljenih dokazov le ponavlja svoje mnenje iz preiskave. Kot je dejala, so avstrijski varnostni organi od decembra 2014 tajno opazovali in prisluškovali, svoje izsledke pa posredovali slovenski policiji, ta je nato dala pobudo za prikrite ukrepe na območju Slovenije.

Sodnica je po krajšem premisleku odločila, da se bo predobravnavni narok nadaljeval po pravnomočnosti sklepa o izločitvi dokazov.

V nasprotju z Gavrićem je včeraj Tržičan Luka Pejić, 26-letni brezposelni gradbinec, ki je imel pri ukvarjanju z nedovoljeno drogo stransko vlogo, priznal, da je svojemu bratu za uživanje dajal konopljo in tudi prostor za uživanje. Čeprav je bil že enkrat prej obsojen, je dobil pogojno kazen: šest mesecev zapora s triletno preizkusno dobo. Naj spomnimo, da je Luka mlajši brat Dejana Pejića, ki je 2. julija lani pretepel Rajka Folića, ta pa je nato umrl. Tožilka je na sojenju novembra lani predlagala, da sodišče pridobi prisluhe, ki jih je policija pridobila z odredbo v sodnem postopku proti Sašu Gavriću. Ko so namreč policisti prisluškovali Gavriću, naj bi posneli tudi pogovor o grožnjah, ki jih je Pejić izrekel Foliču.

Včeraj smo sicer neuradno izvedeli, da so avstrijskemu delu združbe že sodili, vendar sodbe še niso pravnomočne. Za očitana kazniva dejanja je pri nas predpisana kazen do 15 let zapora, v Avstriji pa štiri leta manj.