V blogu popljuval kriminalista

Srečko Prijatelj je kršil osebnostne pravice Deana Juriča.

Objavljeno
20. avgust 2013 18.04
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Nekdanji poslanec SNS Srečko Prijatelj si je dneve v zaporu krajšal tudi s pisanjem bloga. Nekaj prostora je namenil tudi prvemu koprskemu kriminalistu Deanu Juriču, a je sodišče presodilo, da je z žaljivimi zapisi kršil kriminalistove osebnostne pravice.

Prijatelj, ki na Dobu prestaja zaporno kazen za več kaznivih dejanj, je Juriču očital vrsto nečednosti. Tako je kriminalistu, ki je vodil preiskavo v zadevi Orleška gmajna, v kateri so Prijatelja prijeli v trenutku, ko je prejemal izsiljeni denar od poslovneža Marjana Mikuža, očital, da ne opravlja svojega dela oziroma da zlorablja uradni položaj, češ da sodno ne preganja Igorja Bavčarja, »ker bi moral najprej zapreti svojo soprogo, šele potem Bavčarja«.

Zapisal je, da je Jurič znan po tem, da si prilašča zaplenjeno in da si to deli z izbranci, da je kot policist vpleten v prodajo droge v Italiji, Hrvaški, Avstriji in Sloveniji. Nekaj besed je namenil tudi Juričevemu zasebnemu in družinskemu življenju oziroma njegovemu premoženju, zaradi vsega zapisanega pa se je Jurič odločil za sodno pot.

Koprsko okrajno sodišče je pred dobrima dvema letoma ugodilo predlogu Juričevega pooblaščenca Jožefa Klavdija Novaka iz Odvetniške družbe Čeferin in z začasno odredbo Prijatelju naložilo umik spornega zapisa z bloga oziroma mu pod grožnjo denarne kazni prepovedalo objavljati prispevke o Juriču, v katerih navaja neresnice o njegovi vpletenosti v kriminalne posle in zapise o Juričevem zasebnem življenju v zvezi z njegovim premoženjem.

Prepoved pisanja

Zdaj pa je sodišče še s sodbo (ta še ni pravnomočna) razsodilo, da je Prijatelj z zapisi na blogu posegel v kriminalistove osebnostne pravice in mu v prihodnje prepovedalo objavljati tovrstne prispevke o Juriču.

Po ugotovitvah sodišča svojih trditev ni dokazno podprl ali vsaj ponudil indicev za očitane nečednosti; gre torej za vsebino, »ki je neresnična in hkrati žaljiva za Juriča, saj nedopustno posega v osebnostno sfero tožnika, ki zahteva sodno varstvo«. Celotno pisanje je bilo po prepričanju sodišča usmerjeno v to, »da se javno čim bolj očrni delovanje tožnika ter tudi delovanje policije in pravosodnih organov, vse z namenom, predstaviti sebe kot žrtev konstrukta«.

Poleg tožbe zaradi prenehanja poseganja v osebnostne pravice je Jurič vložil tudi civilno tožbo, s katero od Prijatelja zahteva 21.000 evrov odškodnine za duševne bolečine, a je koprsko okrožno sodišče še ni začelo obravnavati. »Upam, da bo tudi okrožno sodišče v čim krajšem času tožniku prisodilo pravično odškodnino,« je komentiral Juričev pooblaščenec odvetnik Novak.