V bolnišnico prišel z jasnim namenom, da ubije zdravnika

Darko Gregorič, ki je bolehal za rakom, se je pripravljal na umor urologa in bil pripravljen izgubiti svoje življenje.

Objavljeno
24. avgust 2016 12.35
Posodobljeno
24. avgust 2016 12.35
Ma. F.
Ma. F.

Ljubljana - »Smo izredno pretreseni in prizadeti, saj smo izgubili policista. Storilec je njegovo življenje vzel z zahrbtnim napadom,« je na današnji novinarski konferenci uvodoma povedal direktor policijske uprave Koper Danimir Rebec. »V moji 34 letni policijski karieri je to najbolj tragičen dogodek. Poklic policista ni primerljiv z nobenim drugim. Poskušali bomo narediti vse, da do takšnih dogodkov ne bo več prihajalo,« je dejal Rebec, ki je z generalnim direktorjem policije Marjanom Fankom v ljubljanskem kliničnem centru obiskal ranjenega 46-letnega policista Ljuba Kranjca, ki je, kot je povedal Rebec, preživel izključno zaradi hitrega odziva in strokovne oskrbe zdravniške ekipe. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno in okreva.

Okoli 15.08 ure je operativni center pričel prijemati klice, da je v izolski bolnišnici prišlo do streljanja ter da je neznani moški ustrelil policista in zdravnika. Na kraj so napotili več policijskih patrulj. Med prvimi, ki sta prišla na kraj dogajanja, sta bila dva policista, eden izmed njiju je bil 46-letni policist, ki okreva v ljubljanskem kliničnem centru. V tem času se je storilec, 70-letni Darko Gregorič, že nahajal v svojem avtomobilu Chevrolet Aveo. Policista sta opazila dve srebrni vozili, zato se je vsak od njiju napotil k enemu od avtomobilov. 46-letni policist je pristopil do vozila storilca, ki je v policista brez opozorila izstrelil naboj. Kljub temu da je imel neprebojni jopič, ga je napadalec ustrelil v predel, kjer se neprebojni jopič stika s telesom. Ob tem se je odzval še drugi policist, ki je pričel streljati proti vozilu osumljenca, je tragično dogajanje pred izolsko bolnišnico pojasnil vodja koperskih kriminalistov Dejan Jurič.

Po mirnem pogovoru pričel streljati

Napadalec je okoli 15. ure prišel v prostore izolske bolnišnice, kjer je na hodniku čakal svojega zdravnika urologa Luisa Guillerma Martineza Bustamanteja, ki mu je prinesel izvide iz Ljubljane, kamor ga je njegov zdravnik tudi napotil. Po približno enominutnem pogovoru je storilec izvlekel pištolo in pričel streljati na zdravnika, ki je poskušal pred napadalcem zbežati, a je obležal na tleh. Storilec ga je nato ustrelil še v glavo, dogajanje v bolnišnici pojasnjuje Jurič, ki je dodal, da pri sebi ni imel seznama oseb, ki jih je nameraval likvidirati. Nekaj strelov je storilec izstrelil v prazno, eden od nabojev pa je prebil steno in priletel v ordinacijo, kjer sta se nahajali medicinska sestra in pacientka, ki pa nista bili poškodovani.

Storilec je nato odšel v predel urgentnega bloka, kamor je prihitel 43-letni policist Ivo Žnidarčič, ki je v tistem trenutku v izolsko bolnišnico prinesel poškodbeni list enega od poškodovancev v nesreči. Ko je prihitel na kraj dogajanja in videl ustreljenega zdravnika, se je napotil proti urgentnemu bloku. Storilec je očitno vedel, da prihaja policist, najverjetneje po kričanju ljudi, ki so policista usmerjali proti njemu. Iz razdalje okoli enega ali dveh metrov je policista ustrelil v predel prsi, ki je med opotekanjem poskušal streljati na napadalca, a je pri tem omagal in na kraju tudi umrl. Usoden je bil strel v predel srca. Storilec je nato odložil svojo pištolo, saj je očitno izstrelil zadnji naboj, pove Jurič, in s tal pobral pištolo umorjenega policista, s katero se je napotil pred vhod bolnišnice. Tam je sedel na klop in najverjetneje preizkušal pištolo, saj je izstrelil najmanj en naboj. Nato se je podal proti svojemu vozilu, s katerim je nato odpeljal do zapore na cesti, kjer je, kot že omenjeno, streljal še na drugega policista.

Znancem govoril, da želi žarni pokop

Osumljeni je bil onkološki bolnik, na umor zdravnika se je pripravljal in bil tega dne pripravljen izgubiti svoje življenje. Svojim znancem je izjavljal, da ni zadovoljen z zdravljenjem, saj naj bi z njim zavlačeval in ga naj ne bi napotoval na obsevanja. Govoril je tudi, da se pripravlja na pogreb in da želi, da naj ga žarno pokopljejo. Znanci so sklepali, da se je zaradi bolezni sprijaznil s smrtjo.

Kot je še povedal vodja koprskih kriminalistov, je storilec s svojo pištolo, ki jo je najverjetneje kupil na črnem trgu in zanjo ni imel dovoljenj, izstrelil osem ali devet nabojev. Gregorič je marca in avgusta leta 1998 z uporabo pištole oropal pošto. V prvem primeru je odnesel 4000 evrov, v drugem primeru pa okoli 1300 evrov v takratni tolarski vrednosti. Po drugem ropu je bil prijet. Našli in zasegli so tudi njegovo pištolo. Po letu 2001, ko je prestal zaporno kazen, je na ilegalnem trgu orožje znova kupil. Dogodka sta iz kazenske evidence že izbrisana.

Gregorič je bil kasneje zaradi povzročitve lažje telesne poškodbe na okrajnem sodišču v Piranu obsojen na mesec in nekaj dni zaporne kazni.