V Celju zasegli 600 kosov pirotehnike

Policisti so v Nazarjih obravnavali tudi poškodbo s petardo, ki je občanu eksplodirala v roki.

Objavljeno
13. december 2013 14.18
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Celje - Celjski policisti so v zadnjih dneh skupini mladoletnikov v okolici ene od srednjih šol v Celju zasegli več kot 600 kosov pirotehnike. Včeraj so pirotehnična sredstva mladoletniku zasegli tudi v bližini trgovine s pirotehničnimi sredstvi, kjer jih je kupil.

Zoper pravno in odgovorno osebo bodo policisti uvedli postopek o prekršku pri pristojnemu prekrškovnemu organu, postopki o prekrških čakajo tudi mladoletnike, so sporočili s PU Celje.

Med pirotehničnimi izdelki, ki so jih v zadnjih dneh policisti zasegli, so bila tudi posebej nevarna pirotehnična sredstva »Cobra 3 2G«, znana po tem, da povzročijo močnejšo detonacijo.

Prav s takšnim pirotehničnim izdelkom se je pred dnevi v Nazarjih huje poškodoval občan. V prvem poskusu mu petarde ni uspelo prižgati, pri ponovnem poskusu pa mu je eksplodirala v rokah in ga hudo poškodovala.

Policisti ob tem vse , ki se ne morejo upreti pirotehniki opozarjajo, da je uporaba tovrstnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, dovoljena le od 26. decembra do 2. januarja, pa tudi takrat teh izdelkov ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javna zbiranja. Prodaja omenjenih izdelkov je dovoljena le od 19. do 31. decembra. Za kršitev določbe o uporabi pirotehničnih izdelkov je za posameznike predvidena globa od 400 do 1200 evrov, posledice, predvsem v obliki telesnih poškodb, pa so seveda še mnogo hujše.