V Črni gori zaradi zastrupitve s pesticidom umrla petletna deklica

Starši so ji s pesticidom, ki se ga uporablja za zatiranje insektov na rastlinah, poskušali odstraniti uši.

Objavljeno
06. december 2016 19.38
shutt*usi
Mo. Č., STA
Mo. Č., STA

V Črni gori je danes zaradi zastrupitve s pesticidom umrla petletna deklica. Z njim je prišla v stik, ko so ji starši poskušali odstraniti naglavne uši. Pri tem so namreč uporabili etiol - pesticid, ki se ga v kmetijstvu uporablja za zatiranje insektov na rastlinah, poroča STA.

Deklico iz vasi Besnik blizu kraja Rožaje na severu države so pred nekaj dnevi sprejeli zdravniki na inštitutu za bolezni otrok kliničnega centra v Podgorici.

V zdravstvenem domu v Rožaju so dejali, da to ni bil prvi primer zastrupitve otrok na takšen način. Hajrudin Kalač, direktor zdravstvenega doma, je dejal, da se je pred kratkim podobno zgodilo neki družini, kjer so se uši prav tako lotili s pesticidom, namenjenim zatiranju insektov na rastlinah, pa tudi zatiranju uši, ki napadajo živino. »Tudi takrat je bilo ogroženih nekaj otroških življenj. Na srečo se je vse končalo brez resnejših posledic,« je dodal Kalač.

Črnogorsko tožilstvo je sprožilo preiskavo in odredilo obdukcijo, po katerih se bodo odločili, ali gre za uradno pregonljivo dejanje, še poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.