»V družbi bi morali odgovornosti porazdeliti«

 V spomin na dogodke izpred 26 let so v slovenski policiji 27. junij izbrali za svoj praznik.

Objavljeno
27. junij 2017 20.27
Proslava ob dnevu policije v Tacnu,Ljubljana Slovenija 27.06.2017 [Policija]
Mitja Felc
Mitja Felc
Tacen – Slovesno je bilo danes na Policijski akademiji v Tacnu. V spomin na organiziran in profesionalen upor agresorju na domačem ozemlju ter v spomin na dogodek leta 1991, ko so se policisti spopadli z Jugoslovansko ljudsko armado na mejnem prehodu Holmec, so slovenski policisti 27. junij izbrali za svoj praznik.

Zbrane na slovesnosti v Tacnu sta nagovorila tudi prvi mož slovenske policije Marjan Fank in notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar.

Generalni direktor policije je povedal, da ko se na ta način spominjamo zgodovinske vloge slovenske policije, tedaj milice, v državotvornih in osamosvojitvenih dogodkih, je vsako leto tudi priložnost za nekoliko bolj poglobljen razmislek o dosežkih, razvoju, vrednotah in ciljih naše institucije.

»Pričakovanja javnosti do policistov so bila in bodo vedno visoka. V policiji smo jih vedno poskušali kar najbolje izpolnjevati. Resnično pa si želim, da bi se v družbi končno porazdelile tudi odgovornosti in da se ne bi vedno znova vse začelo in končalo pri policiji. Veliko laže bi bilo delati, če bi vse pristojne institucije v državi dejavno prevzele svoj del nalog,« je med drugim poudaril.

Notranja ministrica je spomnila, da je bila njena prednostna naloga celovito urejanje pogojev dela policije in statusa policistk in policistov. »Desetletno zanemarjanje policije je pustilo skorajda nepopravljive posledice. Z najožjo ekipo smo bili trdno odločeni, da lahko razmere obrnemo v pozitivno smer. To nam je po številnih prizadevanjih tudi uspelo. Rezultati pričajo o tem.«

Ni šlo niti brez omembe spremenjene policijske zakonodaje. To so, kot je znano, spremljali mešani občutki. Medtem ko je policija spremembe zagovarjala s spremenjenimi varnostnimi razmerami in vedno novimi metodami delovanja kriminalnih združb, so na drugi strani poslušali očitke, da gre za apetite policije po prevelikih pooblastilih in celo, da uvajajo policijsko državo.

»S sprejetjem policijske zakonodaje smo naredili pomemben korak v razvoju policijskega prava in varovanja človekovih pravic, z njo pa bo slovenska policija tudi v prihodnje lahko zagotavljala, da bomo živeli v varni državi,« je poudarila ministrica, še pred tem pa povedala, da slovenska policija s svojim načinom dela ves čas dokazuje, da je strokovna, odgovorna, da ni pretirano represivna in da se zaveda, da njena avtoriteta ne izvira samo iz zakonsko podeljenega mandata prisile, ampak iz legitimnosti njenega dela, ki je ne samo pogoj za učinkovitost, temveč je temeljni kamen avtoritete policije.